Het graf van Elkes zoontjes wordt regelmatig leeggeroofd: 'Je hart breekt'

26 juni 2023 om 19:24 • Aangepast 4 juli 2023 om 02:03
nl
Elke Hartman uit Veghel kan het niet bevatten. Zondagavond is het graf van haar zoontjes Julian en Sofian op begraafplaats Zuidergaard leeggeroofd. Voor de zoveelste keer. Al vier jaar lang verdwijnen regelmatig vlindertjes, beertjes en bloemen van het grafje. "Dit is onmenselijk, waarom doet iemand zoiets", vraagt Elke zich in tranen af.
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door

Aangeslagen staat Elke bij het graf van haar zoontjes Julian en Sofian. Nu staan er weer vlindertjes en bloemen, maar zondagavond waren die verdwenen. "Gestolen", verzucht Elke.

Bijna iedere dag gaat ze even naar het graf van Julian en Sofian, die tijdens de zwangerschap zijn overleden. Regelmatig zijn er dan spullen weggehaald. "Het maakt me boos en verdrietig, het breekt je hart. Het is ongelofelijk dat mensen over een graf lopen en dingen weghalen. Ik denk niet dat ze beseffen hoe dat voelt. Voor ons heeft het heel veel waarde."

"Alle planten, beertjes en vlindertjes waren weg. Dan breek je."

De grafschennis begon vier jaar geleden. Maar de laatste tijd wordt het steeds erger. Vorige week was het zelfs twee keer raak. "Ik kwam hier aan en alle spullen waren weg. De planten, beertjes en vlindertjes. Dan breek je. Dat is onmenselijk."

Elke snapt niet waarom iemand dit doet. "Ik vraag me af wat ze ermee doen. Versier je je tuin ermee? Zit je dan 's avonds naar je bloemetjes te kijken en ben je dan blij?"

"Zo wordt het in plaats van een troostplek een plek waar je met angst naartoe gaat."

Het wordt voor Elke steeds moeilijker om rust te vinden bij het graf. Huilend vertelt ze: "Als ik hier aankom, ben ik al bang dat alles weg is. Zo wordt het in plaats van een troostplek een plek waar je met angst naartoe gaat."

Ze heeft al meerdere keren melding gemaakt van de grafschennis. Maar dat heeft tot nu toe niets opgeleverd. "We horen steeds hetzelfde: dat ze op de begraafplaats geen camera's mogen plaatsen. Dus een dief heeft privacy, maar overleden mensen geen rust."

Elke hoopt door haar verhaal te vertellen dat mensen in de buurt een oogje in het zeil houden. En dat de dief beseft wat voor leed-ie veroorzaakt. "Ik hoop dat zo iemand inziet wat dit met mensen doet. Dat je gewoon je geliefden een rustplaats wil geven. En dat wanneer je hier aankomt en alles is vernield, dat dat echt niet kan."

LEES OOK: Grafschennis: het is strafbaar maar daders worden niet altijd gepakt

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!