Misdrijven en incidenten rondom azc Budel in twee jaar verdubbeld

26 juni 2023 om 18:57 • Aangepast 5 juli 2023 om 02:01
nl
Het aantal misdrijven en incidenten rond het asielzoekerscentrum in Budel is in twee jaar verdubbeld. In 2020 ging het om 638 gevallen in en om de opvanglocatie; vorig jaar moest 1232 ingegrepen worden. De afgelopen jaren zijn al verschillende maatregelen genomen om de overlast tegen te gaan. De kans is groot dat het azc volgend jaar dicht gaat. Alleen in Ter Apel was het nog vaker hommeles.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Ook in Gilze steeg het aantal meldingen van agressie en geweld ten opzichte van een jaar eerder. Hier was sprake van een toename van ongeveer 60 procent naar 360 problemen die aangepakt moesten worden. In Oisterwijk waren er ruim honderd minder incidenten. In Tilburg zette de dalende trend zich voort en doen zich nog nauwelijks moeilijkheden voor. Brabant breed was er een lichte stijging. Landelijk spant Ter Apel de kroon met grensoverschrijdende gedragingen.

Inbraak en (winkel)diefstal
Bij de geturfde misdrijven gaat het vooral (77 procent) om zaken als inbraak en (winkel)diefstal. De cijfers staan in het jaaroverzicht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De onderzoekers benadrukken dat een kleine groep asielzoekers verantwoordelijk is voor de geconstateerde agressie.

Ongeveer 7 procent van de bewoners was betrokken bij een incident en ongeveer 3 procent werd verdacht van een misdrijf. In 2017 telden de onderzoekers 4870 incidenten in ons land. Vier jaar later ging het om 6160 gevallen, vorig jaar werden in totaal 8730 incidenten geregistreerd. Dat is een stijging met 42 procent. Dat komt bijna precies overeen met de toename van het aantal bewoners van zulke opvangplekken.

Bij bijna een kwart van de incidenten zijn alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv) betrokken. Opvallend is dat vorig jaar 85 verdachten werden geregistreerd van een seksueel misdrijf, wat een stijging van 89 procent is ten opzichte van 2021 (45).

Agressie en geweld
In 44 procent van de gevallen gaat het om verbale agressie en in 32 procent om fysiek geweld. Bij 16 procent is de agressie niet gericht tegen een ander, maar tegen de persoon zelf: mensen dreigen dat ze zichzelf iets aandoen, of ze doen dat daadwerkelijk. Bij een op de tien incidenten is de agressie 'non-verbaal'. Dan laten mensen intimiderende houdingen of gebaren zien.

Mensen uit Noord-Afrikaanse landen hebben een relatief hoog aandeel. Volgens het WODC speelt het tekort aan opvangplekken een rol. Niet alleen moeten mensen langer wachten op een beslissing over hun asielaanvraag, daarnaast hebben ze te maken met "meer onzekerheid over en lagere kwaliteit van opvang en hoge bezettingsgraden". Het grootste deel van de Oekraïense vluchtelingen valt buiten de cijfers.

LEES OOK:

Marvin en zijn team houden toezicht in Budel om overlast azc tegen te gaan

Steekpartij na fietsendiefstal in Budel, azc-bewoner opgepakt

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.