In deze Brabantse gemeente mogen minima gratis met de bus

29 juni 2023 om 17:26 • Aangepast 8 juli 2023 om 02:00
nl
Minima in Dongen mogen vanaf maandag gratis met de bus reizen. Ze krijgen een speciale pas waarmee ze in de buurt kunnen reizen. Dongen is in onze provincie de eerste gemeente die deze volledig vrije manier van reizen invoert.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Inwoners van Dongen die de zogenoemde 'Meedoenregeling' ontvangen, krijgen de pas in de eerste week van juli in de brievenbus. Een verschil met gemeentes als Eindhoven en Tilburg, waar mensen met een Meedoenregeling een budget hebben en kunnen kiezen voor gratis OV.

In Dongen krijgen alle inwoners met een laag inkomen een pas waarmee ze gratis met bussen van Arriva naar Tilburg, Oosterhout, Breda, Waalwijk en omliggende dorpen kunnen reizen.

Misbruik
Amsterdam had eerder de landelijke primeur. Maar hier werden een paar dagen na de uitgifte de eerste passen al online te koop aangeboden. Daar ging het om gratis dagkaarten, de Dongense OV-chipkaart staat op naam, reageert een woordvoerder van de gemeente.

"En als bij controle in de bus blijkt dat er misbruik van wordt gemaakt, is de originele eigenaar het recht op gratis OV voor de rest van het leven kwijt. Maar ik denk dat het zo'n vaart niet loopt", zegt de voorlichter. "Dongen is kleiner dan Amsterdam en we merken dat mensen hier er vooral blij mee zijn."

Eerste passen
Maandag reikt wethouder De Hoon de eerste passen uit aan drie inwoners.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!