Openluchtspektakel brengt dorp weer bij elkaar: ‘Het was wat ingekakt'

30 juni 2023 om 16:00 • Aangepast 8 juli 2023 om 02:00
nl
Met een enorme draak brengt Hilvarenbeek een oude traditie weer tot leven. Het halve dorp werkt mee aan het openluchtspektakel ‘Joris steekt de draak’, dat iedereen dit weekend gratis mag komen bekijken: “Deze traditie vind je in Brabant bijna niet meer terug.”
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Voor de bewoners van de Hertog Janstraat valt er wat te zien donderdagavond. Op het grasveld voor hun deur oefenen zo’n 60 spelers het openluchtspektakel ‘Joris steekt de draak’. Leden van het gilde, kinderen van de basisschool en leden van de toneel- en dansvereniging: ze doen allemaal mee.

“We willen het culturele leven weer een boost geven”, legt regisseur Jacqueline Franken uit. “Na corona was het verenigingsleven hier een beetje ingekakt. Zo zorgen we dat mensen elkaar weer leren kennen.”

“Mensen raakten verwend door tv, films en grote musicals.”

Hilvarenbeek heeft een rijke geschiedenis met openluchtspelen. Tussen de jaren vijftig en de jaren tachtig werden ze regelmatig opgevoerd. Daarna bloedde het dood.

Franken: “Mensen raakten verwend door tv, films en grote musicals. Dit is laagdrempelig toneel, eigenlijk heel simpel.”

Pronkstuk in het openluchtspektakel is de grote groene draak, die door zeven spelers wordt bediend. Sint Joris steekt ‘m neer. En die eer is weggelegd voor Joost Vennix. Sinds hij de hoofdrol heeft, is hij de held van het dorp: “Maar mijn ego is niet zo groot. Ik kan het hebben”, lacht Joost.

“Zo ontzettend knap dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”

Er is ook een hoofdrol weggelegd voor de koning. En zoals die dingen gaan in een dorp, werd de speler van die rol gecast in de kroeg. Bas Kluiters: “Ik werd gevraagd bij een biertje. ‘Wil jij de koning zijn?’ En sindsdien ben ik dus de koning. Ik denk omdat ik zo’n lage stem heb.”

Kluiters woont al twintig jaar in het dorp: “Dat vind ik zo leuk aan Hilvarenbeek. Er is altijd wat te doen. De inwoners vormen een grote club die enthousiast met elkaar dingen aanpakken. Het is zo ontzettend knap dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”

Voor de regisseur is het wel intensief: “Er zijn een paar mensen met ervaring, maar ook heel veel zonder. We zien wel waar het toe leidt”, lacht Franken. “Het is heel leuk om het enthousiasme te zien en om te voelen hoe het leeft in de gemeenschap.”

Ze hoopt dat de traditie blijft bestaan: “Het zal niet elk jaar lukken, want deze producties zijn erg ingewikkeld. Maar we gaan het wel proberen.”

‘Joris steekt de draak’ is vrijdagavond en zaterdagmiddag gratis te zien op de Vrijthof in Hilvarenbeek.

Joris en de draak met Joost Vennix als Joris (foto: Tom van den Oetelaar).
Joris en de draak met Joost Vennix als Joris (foto: Tom van den Oetelaar).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.