De allerbeste biersommelier: 'Mag me altijd wakker maken voor een biertje'

3 juli 2023 om 21:45 • Aangepast 14 juli 2023 om 02:00
nl
Dennis Kort (35) is maandagavond in Bodegraven voor de eerste keer Nederlands Kampioen biersommelier geworden. Nadat hij twee keer zilver had gewonnen, ging de Eindhovenaar dit keer met de hoogste eer strijken. Bovendien mag hij in 2025 Nederland vertegenwoordigen bij het WK sommeliers in München. "Ongelooflijk. Het viel dit keer mijn kant op", vertelde de kersverse Nederlands Kampioen. De tweede plek op het podium was ook voor een Brabander: Bas Schampers uit Breda.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Dennis Kort kun je, naar eigen zeggen, 24 uur per dag wakker maken voor een biertje. "Dat is mij als brouwer en biersommelier wel toevertrouwd", klinkt het zelfverzekerd uit de mond van de oudgediende.

Dennis hoort namelijk bij de bierkenners die tien jaar geleden als eersten streden om de titel van biersommelier. Bovendien heeft hij in Eindhoven een eigen brouwerij: Oldskool Brewery.

In de voorronde stonden Dennis enkele stevige proeven van bekwaamheid te wachten. Zoals blind proeven en het herkennen van zes verschillende bierstijlen.

"Ik herken blindelings zoveel verschillende biersoorten."

"Dat is mijn sterkste punt. Ik herken blindelings zoveel verschillende biersoorten", zegt de sommelier. "Daarnaast werd ook mijn vermogen getest om smaakafwijkingen in biersoorten te ontdekken en te herkennen. Dat kan variëren van kattenpis tot chemische troep. Normaal gesproken niet mijn sterkste punt. Maar vandaag ging het prima."

Met zijn score kwalificeerde Dennis zich met vijf andere sommeliers voor de finaleronde op het podium. Daar stond Dennis een laatste proeve van bekwaamheid te wachten: een presentatie houden over een onbekend biertje.

"Ik kreeg een IPA. Daar kan ik het goed mee vinden en heb daar veel ervaring mee. Ik werk al enkele jaren samen met IPA-bier. Een mooie biersoort die in de Nederlandse bierwereld vaak is geëerd. Ik heb verteld hoe je IPA met eten kunt combineren. Niet met een saaie salade maar met pita, tzatziki en huisgemaakte shoarma van oesterzwammen. Omdat IPA naar meloen en perzik smaakt, heb ik ook geadviseerd om er gerookte ham bij te eten. Dat past perfect. Proost!"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!