Video

'Foute' elektriciens leverden prutswerk voor absurd hoge bedragen

4 juli 2023 om 10:38 • Aangepast 14 juli 2023 om 02:00
nl
De politie heeft dinsdag een netwerk van 'foute' elektriciens opgerold. Het gaat om acht mannen in de leeftijd van 22 tot en met 35 jaar uit onder meer Helmond, Deurne en Asten. Ze zouden mensen buitensporig hoge bedragen hebben laten betalen voor 'elektriciens' die niet het werk leverden dat ze beloofden. De mannen waren in het hele land actief. Bij de politie kwamen meer dan vijfhonderd aangiftes en meldingen tegen hen binnen.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

De acht mannen worden verdacht van het vormen van een criminele organisatie. Het gaat om mannen die vermoedelijk leiding gaven aan de organisatie, maar ook om uitvoerders. De verdachten worden verhoord en zitten vast.

De slachtoffers waren vaak mensen die in de avond- en weekenduren dringend verlegen zaten om een elektricien vanwege een acuut probleem. De nep-elektriciens pasten websites van bestaande bedrijven aan en betaalden forse bedragen aan Google om met hun nepwebsite bovenaan de zoekpagina te komen.

Bedragen tot wel 15.000 euro
Voor werkzaamheden werden extreem hoge bedragen tot wel 15.000 euro in rekening gebracht, en soms was het resultaat na afloop slechter dan ervoor, bijvoorbeeld door een goede elektriciteitskast te vervangen door een oude. Slachtoffers die klaagden over de rekening werden geïntimideerd, waarna het bedrag alsnog betaald werd.

Ook werd een klant geholpen bij het verhogen van de limiet voor online betalingen, zodat de rekening ter plaatse betaald kon worden.

Hoe de 'foute' elektriciens te werk zouden zijn gegaan, blijkt uit de volgende beelden die de politie naar buiten bracht:

Startpunt zaak in Nuenen
De zaak kwam aan het rollen nadat in januari vorig jaar een controle plaatsvond op een locatie aan De Huufkes in Nuenen. Hier werd een soort kantoor annex data-centrum aangetroffen, verdeeld over verschillende ruimtes. Er werden meerdere pinapparaten, facturen en andere spullen gevonden die de aandacht trokken. Vervolgens bleek de politie in Amsterdam onderzoek te doen naar enkele personen die gelieerd waren aan het kantoor.

Het Openbaar Ministerie noemt de handelwijze van de bende een 'ergerlijke vorm van oplichting'. Vrijdag worden de verdachten voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die bepaalt of de mannen langer vast blijven zitten.

De politie geeft een aantal tips waarop je kunt letten om te bepalen of je met een echte vakman in zee gaat:

  • Beschikt iemand over een verplicht KvK-nummer.
  • Controleer altijd of er bezoek- of vestigingsadres op de website staat.
  • Check of de elektricien een erkend keurmerk heeft, zoals UNETO-VNI of in ieder geval het NEN-3140 VOP certificaat heeft.
  • Bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) kan je controleren hoe oud een website is. Als een website recent is aangemaakt kan dat verdacht zijn.
  • Google naar recensies van het bedrijf of Google de naam van het bedrijf met ‘opgelicht’ erachter.
  • Spreek vooraf een duidelijke prijs af. Reageert de elektricien hier vaag op? Wees dan extra alert en bel nog even verder.
  • Ben je onverhoopt het slachtoffer geworden van een malafide ‘vakman’ of heb je te maken met intimidatie door een 'vakman' bel dan direct 112.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!