Agenten mee op de trein om overlast asielzoekers tegen te gaan

5 juli om 09:05 • Aangepast 14 juli om 02:00
nl
Er gaan voortaan agenten mee op de trein van Eindhoven naar Weert. Het is volgens spoorvakbond VVMC een van de maatregelen die worden genomen om overlast veroorzaakt door asielzoekers van het azc in Budel tegen te gaan. Ook komen er om dezelfde reden volgens vakbondsbestuurder Wim Eilert extra beveiligers op het station in Maarheeze.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Dinsdagavond laat hoorde Eilert van deze nieuwe maatregelen van de NS, zo vertelde hij woensdagochtend in het programma Wakker! van Omroep Brabant.

Maatregelen zijn al ingegaan
Een woordvoerder van de NS geeft woensdagochtend aan dat de maatregelen per direct zijn ingegaan. Op het station in Maarheeze staan voortaan geen vier, maar zes beveiligers, geeft ze aan. Ook rijden agenten vanaf vandaag mee op treinen van Eindhoven naar Weert. Dit overigens niet op elke trein. "We kijken naar risicomomenten", legt de woordvoerder uit. Wat die momenten zijn en hoeveel agenten er dan meerijden, maakt ze niet bekend. Ook de politie doet hierover geen mededelingen.

"De politie is zichtbaar aanwezig op het traject op de momenten dat het nodig is. Om de overlast in de breedste zin tegen te gaan. En om het veiligheidsgevoel te vergroten", geeft een woordvoerder aan.

"Verstandige stappen", stelde Eilert eerder woensdagochtend. Vooral agenten in de trein vindt ook hij belangrijk voor het veiligheidsgevoel. Niet alleen van spoormedewerkers, maar ook van reizigers: "We willen dat zij veilig thuiskomen." En daarom kun je in zijn woorden 'niet voorzichtig genoeg zijn'. Hij verwees vervolgens naar een incident in Ede waar onlangs twee groepen asielzoekers elkaar in de trein te lijf gingen.

Emmer loopt over
Dinsdag werd al duidelijk dat NS-personeel de overlast door asielzoekers op station Maarheeze meer dan beu is. Eilert zei toen dat de emmer aan het over lopen is. Hij had de NS daarom gevraagd om nieuwe maatregelen te nemen. Waarbij hij zei dat het 'station voorbijrijden ook een maatregel' is.

Dinsdagavond laat kreeg hij een reactie van de NS waarin de nieuwe maatregelen werden aangekondigd.

Honderd procent-controle
Sinds februari worden op het station Maarheeze alle reizigers al gecontroleerd op een toegangsbewijs vóór ze in de trein stappen. Ondanks deze honderd procent-controle is er volgens de woordvoerder van de NS 'helaas' nog steeds sprake van overlast. Reden om nu deze extra maatregelen te nemen.

Ze benadrukt dat de problemen die bepaalde bewoners van het azc veroorzaken breder zijn dan de overlast die ze veroorzaken op het station en in de trein. Daarom heeft de vervoeder volgende week een gesprek met de burgemeester van Cranendonck over de situatie. Op de vraag of dan ook de optie op tafel ligt van het voorbijrijden van het station in Maarheze, zoals de spoorvakbond dinsdag opperde, wil ze niet concreet ingaan: "Dat is een heel heftige maatregel waarop ik niet wil vooruitlopen."

LEES OOK:

Machinisten NS willen Maarheeze voorbij rijden na overlast asielzoekers

Toegangscontrole station Maarheeze na voortdurende overlast asielzoekers

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!