Klaas Dijkhoff wil echte vader zijn en heeft geen tijd voor premierschap

10 juli 2023 om 23:38 • Aangepast 19 juli 2023 om 02:00
nl
Als het aan de kiezer ligt, mag voormalig VVD-steunpilaar Klaas Dijkhoff (42) uit Breda best het stokje van de vertrekkende Mark Rutte overnemen. Maar maandagavond liet hij in het praatprogramma Op1 weten dat hij niet beschikbaar is als opvolger. "Ik wil een vader zijn en een goede echtgenoot."
Profielfoto van Loïs Verkooijen
Geschreven door

Uit een peiling van EenVandaag blijkt dat een groot deel van de kiezers het wel ziet zitten als Klaas Dijkhoff minister-president wordt. 90 procent van de VVD-stemmers beschouwt hem als de droomlijsttrekker van de partij en ruim 45 procent van de kiezers ziet hem als de ideale opvolger van Rutte.

Fulltime politicus
Maar Dijkhoff laat weten dat hij nog niet terug de politiek in wil. "Een van de redenen dat kiezers mij zeggen te waarderen is om mijn eerlijkheid. Ik heb vanaf het begin al eerlijk aangegeven dat ik de komende veertien jaar niet fulltime politicus wil zijn", zei hij maandagavond in het praatprogramma Op1.

Volgens Dijkhoff is het een persoonlijke afweging geweest: "Ik wil een vader zijn en een goede echtgenoot. Op dit moment gaat dat niet samen met de tijd die je als premier altijd beschikbaar moet zijn."

Niet te voorspellen
Dijkhoff was tussen 2010 en 2015 lid van de Tweede Kamer voor de VVD. Daarna twee jaar staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en kortstondig minister van Defensie. Na die periode keerde hij terug naar de Kamer als fractievoorzitter. In 2021 verliet hij de politiek om meer aandacht aan zijn gezin te besteden. Van die beslissing is hij dus nog niet teruggekomen. Hij is inmiddels een adviesbureau begonnen.

Dat Rutte de politiek gaat verlaten, zag ook Dijkhoff niet aankomen. "Ik voorspelde het niet, maar ik wist wel dat het eraan zat te komen, om de simpele reden dat je niet altijd premier kunt blijven", aldus Dijkhoff in Op1.

Lees ook: Klaas Dijkhof gaat bedrijven adviseren over campagnes

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!