Victoria vlucht uit Nigeria omdat ze lesbisch is, maar hoe bewijs je dat?

27 juli 2023 om 19:00 • Aangepast 5 augustus 2023 om 02:01
nl
Victoria Bassey (32) vluchtte uit Nigeria omdat ze lesbisch is en daar niet meer veilig was. Vorige maand kwam er voor haar een nachtmerrie uit: de vreemdelingenpolitie haalde haar en haar twee kinderen (8) uit het asielzoekerscentrum en zette ze in de cel. Ze moesten terug naar Nigeria, omdat Victoria niet kon bewijzen dat ze daar niet veilig was vanwege haar seksualiteit. Op het allerlaatste moment wist LGBT Asylum Support dit tegen te houden. Nu zit Victoria weer veilig in het azc in Gilze. "Ik slaap er nog steeds niet van."
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Victoria vluchtte jaren geleden uit Nigeria. Ze moest met een man trouwen, maar valt op vrouwen. Homoseksualiteit is strafbaar in Nigeria. "Ik was daar niet veilig en moest weg", vertelt ze. "Ik vluchtte mijn woonplaats uit en ontmoette onderweg een vrouw. We kregen stiekem een relatie, maar toen we werden betrapt werd het nog gevaarlijker voor ons. We vluchtten allebei het land uit. Ik heb er nog steeds nachtmerries van."

Inmiddels woont Victoria zo'n vier jaar in een asielzoekerscentrum in Nederland. Maar vorige maand werd ze plotseling verrast door een bezoekje van de vreemdelingenpolitie. Ze zou terug moeten naar haar thuisland. "Ik lag te slapen toen er 's ochtends op mijn deur werd geklopt. Er stonden zes agenten. Ik had geen idee waarvoor ze kwamen", herinnert ze zich.

"Het was best eng. Ik moest snel mijn belangrijke spullen pakken en samen met mijn kinderen mee naar het politiebureau in Zeist." Het Detentiecentrum in Zeist is de plek waar uitgeprocedeerde asielzoekers verblijven in afwachting van uitzetting.

"Ze geloofden niks van mijn verhaal."

Daar werden Victoria en haar kinderen vastgezet. Wat volgde waren meerdere gesprekken met een advocaat en de vreemdelingenpolitie. "Ik moest steeds uitleggen waarom ik naar Nederland was gevlucht. De politie geloofde niet dat ik lesbisch ben en dat ik in Nigeria niet veilig was."

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) toetst de geaardheid van vluchtelingen die zeggen dat ze niet veilig zijn in hun land van herkomst, om zo fraude tegen te gaan. In een poging te bewijzen dat ze echt lesbisch is, liet Victoria allerlei foto's zien van dat ze naar bijeenkomsten van belangenvereniging LGBT Asylum Support was geweest. "Het had geen zin. Ze geloofden niks van mijn verhaal."

De asielaanvraag van Victoria werd afgewezen en haar vliegticket terug naar Nigeria lag al klaar. Een week lang bleef ze met haar kinderen in het detentiecentrum. "Ik zei steeds: ik kan niet terug naar mijn eigen land. Hoe verwachten jullie dat ik daar veilig ben?"

"Dit hebben we wel gevierd."

Victoria's advocaat schakelde LGBT Asylum Support in voor hulp. Het bleek een goede zet. Alle vrienden die Victoria had gemaakt bij bijeenkomsten van de organisatie schreven massaal brieven naar de IND. Daarmee hoopten ze te kunnen bewijzen dat Victoria echt lesbisch is. De belangenorganisatie schreef daarnaast een rapport van 39 pagina's over wat er niet klopte aan haar uitzetting.

Uiteindelijk kreeg haar advocaat bericht: de IND accepteerde het rapport en alle brieven. Victoria's vlucht werd geannuleerd. Ze werd met haar kinderen in het asielzoekerscentrum in Gilze geplaatst. "Het komt vaker voor dat vluchtelingen worden uitgezet omdat ze niet geloofwaardig kunnen laten zien dat de homoseksueel of lesbisch zijn", zegt Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support. "Het is zeldzaam dat het lukt om dit tegen te houden. Dit hebben we wel gevierd."

Victoria kan nog steeds niet geloven dat ze nog veilig in Nederland zit. "De groep was geweldig. Ze geven me het gevoel dat ik mezelf mag zijn."

LEES OOK: Harlem vluchtte omdat hij homo is, maar ook in het azc was hij niet veilig

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!