Drie dagen campingvakantie voor vluchtelingen en uitgeprocedeerden

13 juli 2023 om 12:38 • Aangepast 21 juli 2023 om 02:01
nl
De Huiskamer voor Vluchtelingen in Eindhoven gaat eind augustus voor de eerste keer op vakantie met twintig vluchtelingen. Ze gaan drie dagen naar een camping in Oerle bij Veldhoven.
Profielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

Op het programma staan een barbecue, kampvuur, een dagje zwemmen en spelletjes. “Maar ook vooral even lekker niets doen”, zegt Claudia Klotz van de Huiskamer voor Vluchtelingen. “Wij kijken uit naar een mooie vakantie: even samen weg.”

De Huiskamer voor Vluchtelingen zit in het centrum van Eindhoven. Vluchtelingen die wachten op een verblijfsvergunning en uitgeprocedeerden kunnen er eten, douchen en kleren wassen. Ook zijn er activiteiten zoals Nederlandse taalles. Ze slapen bij eigen bekenden of in de nachtopvang. ”De vluchtelingen hebben geen eigen woonruimte. Ook kunnen ze niet werken of studeren omdat ze de juiste papieren niet hebben."

"Ontspanning is heel belangrijk."

Een vakantie zal de vluchtelingen goed doen denkt Klotz. “Ze zijn vaak helemaal ontheemd als ze hier terechtkomen. Ze hebben vaak een traumatisch verleden. Je moet uit je hoofd komen. Er zijn mensen die hier dagelijks van acht tot vijf uur hier zijn. Ontspanning is heel belangrijk."

Klotz begrijpt dat een vakantie voor vluchtelingen vragen kan oproepen. “Ik snap dat mensen heel snel zeggen: 'Ik ben een alleenstaande vrouw met een uitkering en kan al tien jaar niet op vakantie met mijn kinderen. En dan die vluchtelingen…' Op die manier gaan mensen daarover praten."

"Het kost allemaal niet heel veel."

Klotz benadrukt dat het een goedkope vakantie is. “We gaan op de fiets. We hebben een werkplaats en daar werken ze 25 uur in ruil voor een fiets. We ontbijten en lunchen en dat doen we in de Huiskamer ook. Docenten en vrijwilligers geven workshops in de natuur. Het kost allemaal niet heel veel.”

De organisatie is nog op zoek naar tenten, luchtbedden, slaapzakken, parasols en strandstoeltjes. “Mensen zijn eind augustus misschien terug van de camping. Als ze geen zin hebben om de tent helemaal te poetsen, kunnen ze die ook aan ons geven.” Wie spullen over heeft, vindt informatie op de Facebookpagina van Huiskamer voor Vluchtelingen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.