Protesten tegen 'Polenhotels', maar arbeidsmigranten kunnen we niet missen

14 juli 2023 om 07:00 • Aangepast 1 augustus 2023 om 02:01
nl
De bouw van wooncomplexen voor arbeidsmigranten leidt vaak tot protesten van buurtbewoners. Volgens werkgevers zijn die grote gebouwen juist hard nodig om het stijgende aantal buitenlandse medewerkers te huisvesten. “Arbeidsmigranten zijn onmisbaar voor onze economie. Dan moeten we natuurlijk ook zorgen voor fatsoenlijke woonruimte”, zegt Anne Deelen van VNO-NCW Brabant Zeeland.
Profielfoto van Jan WaalenProfielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Jan Waalen & Joris van Duin

Demonstrant Maureen van Hattum uit Liempde uitte eerder deze week haar zorgen over de komst van een wooncomplex bij haar in de buurt. SBA Flex uit Tilburg wil er 400 uitzendkrachten uit Midden- en Oost-Europa in onderbrengen. “Onze veiligheid kan niet meer worden gegarandeerd. Met zoveel extra inwoners komt er meer overlast. Er is te weinig handhaving en we maken ons zorgen over verkeersdrukte”, zei ze.

Het protest in Liempde staat niet op zichzelf. Bij veel van dit soort bouwplannen laten omwonenden duidelijk weten dat ze tegen zijn. Zoals onlangs ook nog in Riel. In 2019 ging na bedreigingen zelfs een streep door een migrantenhotel in Sint Willebrord.

“We hebben ze ontzettend hard nodig."

De weerstand van buurtbewoners staat haaks op de houding van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Zij zien grote accommodaties voor buitenlandse uitzendkrachten juist als oplossing. Dat heeft te maken met de rol van arbeidsmigranten in Brabant. In 2020 werkten er zo’n 108.000 in onze provincie en dat aantal stijgt naar verwachting tot 150.000 in 2030.

“Brabant kan niet zonder. Ze zijn essentieel voor de economie”, zegt Anne Deelen van VNO-NCW. “De roep van bedrijven om meer mensen neemt alleen maar toe.”

Het speelt vooral in de transport, distributie, landbouw en industrie. Leverancier van industriële appartuur Eco Ketelservice in Tiilburg weet daar alles van. 5 van de 35 medewerkers zijn arbeidsmigrant.

"We werken al 20 jaar met arbeidsmigranten."

"En we zoeken nog 3 of 4 mensen", zegt Natasja Leijser van het bedrijf. "We werken al 20 jaar met arbeidsmigranten. De invulling is in de loop van de jaren veranderd. Eerst werkten hier mensen die schoonmaakten. Maar nu hebben we ook mensen in dienst als monteurs. Dat zijn rollen die we hier in Nederland anders niet krijgen ingevuld."

Volgens Leijser moeten we blij zijn met de buitenlandse krachten. "Zij brengen een deel van de welvaart hier in Nederland. Je moet ze hier dan ook goed laten wonen."

Maar moet dat dan in 'Polenhotels', zoals die grootschalige complexen in de volksmond worden genoemd? Volgens Deelen van VNO-NCW is dat wel de beste oplossing.

"Onze economie is afhankelijk van deze groep mensen."

"Anders komen ze in gewone woningen in wijken terecht. En dan wordt het woningtekort in Nederland nog groter. Dat willen we echt niet", zegt ze. Deelen wijst op de voordelen van grotere locaties. "Dan kan goed toezicht worden gehouden. Maar ook kunnen er dan voorzieningen worden gebouwd zoals parkeerplaatsen of een eigen fitnesszaal."

Wat de werkgeversorganisatie betreft moeten gemeenten hun oren dan ook zeker niet zomaar laten hangen naar demonstrerende omwonenden, zoals in Liempde. Zeker omdat het tekort aan woonplekken voor arbeidsmigranten jaar in jaar uit toeneemt.

Deelen: "Ga met ze in gesprek en probeer uit te leggen waarom het zo belangrijk is dat arbeidsmigranten hier zijn. Als we hen niet zouden hebben, krijgen we serieuze problemen. Dan zouden de schappen in winkels leegraken. Onze economie is afhankelijk van deze groep mensen."

LEES OOK:

Figuranten laten impact van arbeidsmigranten zien: ‘400 is te veel’

366 arbeidsmigranten? Dat vinden ze in Riel veel te veel

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.