Actie tegen plannen voor begraafplaats: 'Het is hier de Efteling niet'

17 juli 2023 om 17:30 • Aangepast 2 augustus 2023 om 02:04
nl
Zo'n vijftig nabestaanden hebben maandag gedemonstreerd tegen de vernieuwingsplannen van begraafplaats Zuylen in Breda. Directeur Roel Stapper bouwt er onder meer een arena met een podium en tribune, waar buiten uitvaartdiensten om voorstellingen met muziek kunnen worden gehouden. Een schande vinden de tegenstanders, die uitsluitend rust en stilte willen: "Stapper moet maar bij de Efteling gaan werken."
Profielfoto van Ronald Sträter
Geschreven door

Om financieel het hoofd boven water te houden, gaat directeur Roel Stapper begraafplaats Zuylen omvormen naar Park Zuylen dat voor iedereen toegankelijk is, zo liet hij onlangs aan Omroep Brabant weten.

Er zijn al een urnentuin, een speciaal NAC-veldje, een wandelroute en een bovengrondse begraafplaats. In september komt er ook een groot, nieuw kunstwerk. Dit paradepaardje, genaamd Adore, is een arena met een podium en tribune voor allerlei buitenactiviteiten. "DJ Tiësto mag zeker in park Zuylen komen optreden", zei Stapper hierover.

Een opmerking die bij een aantal nabestaanden volledig in het verkeerde keelgat schoot. Zij willen namelijk helemaal geen muziek of andere poespas op de begraafplaats. Inmiddels is er een petitie gestart die al meer dan vijfhonderd keer getekend is. Maandag was er ook een kleine demonstratie.

"Wij komen hier om te rouwen en willen dan rust en stilte."

"Dit is geen recreatiepark, maar een laatste rustplaats", zegt Janny van Wanrooy, een van de initiatiefnemers. "Voor hun plezier gaan mensen maar naar park Valkenberg of de binnenstad. Wij komen hier om te rouwen en we willen dan rust en stilte en niet de muziek van een ander horen. Of een concert. Dat doen ze maar binnen. Het moet hier een oase van rust zijn, want daar hebben we grafrechten voor betaald."

Directeur Roel Stapper van Park Zuylen vindt dat een groepje demonstranten 'nogal heftig' reageert. "Het gebeurt met weinig respect en dat is iets waar ze zelf juist wel om vragen. Ik heb gezegd dat ik de petitie in ontvangst zal nemen, dus het is niet nodig om nu al zo'n stennis te maken. Wij gaan hier geen grote festivals houden en dat heb ik ze al verteld."

"Zuylen kan niet voor de veiligheid instaan, want onze graven zijn al eens leeggeroofd."

De tegenstanders van zijn plannen zijn niet tevreden en eerder stond inderdaad ook op de website van Zuylen dat er plaats was voor stadsbrede festivals. Er is dus veel emotie. "Zijn plannen doen ons pijn, want onze familie ligt hier", zegt Janny van Wanrooy. "Wij willen hier geen muziek, maar ook geen wandelroutes. Ik zie het al gebeuren dat mensen hier foto's nemen van onze graven. Dan zal er een woede ontstaan waar Roel Stapper van schrikt."

"Zuylen kan nu al niet voor de veiligheid instaan", vervolgt Van Wanrooy. "Al onze graven zijn hier eerder al eens leeggeroofd en het brons werd weggehaald. Hij moet maar in de Efteling gaan werken met zijn attracties."

"Zuylen moet blijven waar het voor bedoeld is", zegt Betty Damen, die er ook familie heeft liggen. "En ik vind het schandalig dat we niet zijn geïnformeerd."

"Eens per maand een strijkorkestje lijkt mij best prima."

Zeker niet alle nabestaanden denken er zo over. "Festivals met bier en zo gaan mij ook veel te ver", zegt Els Verheijen. "Maar dat gaat ook niet gebeuren en eens per maand buiten een strijkorkestje is voor mij best prima. Ik vind de ophef wat overdreven, want als men straks dubbele grafrechten moet betalen steigeren deze mensen ook."

Volgens directeur Stapper moet de begraafplaats de koers wel wijzigen om het hoofd boven water te houden. "Het is noodzaak, want anders is begraven straks niet meer te betalen", zo zegt hij. "Wij gaan dan ook op een respectvolle manier door met onze plannen. DJ Tiësto blijft hier dus welkom. Binnen of zachtjes buiten."

LEES OOK: DJ Tiësto in concert op een begraafplaats? In Breda vinden ze dat wel sexy

Nabestaanden houden een korte demonstratie op begraafplaats Zuylen.
Nabestaanden houden een korte demonstratie op begraafplaats Zuylen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!