Grootste uilen ter wereld broeden in het Leenderbos: 'Een unicum'

18 juli 2023 om 08:00 • Aangepast 2 augustus 2023 om 02:04
nl
Er zijn twee oehoekuikens geboren in het Leenderbos tussen Valkenswaard en Leende. Het is de eerste keer dat een oehoekoppel in het Leenderbos heeft gebroed. Boswachter Erik Schram spreekt van een unicum.
Profielfoto van Loïs Verkooijen
Geschreven door

Een leerling-boswachter van Staatsbosbeheer ontdekte het oehoenestje een paar dagen geleden tijdens het inventariseren van plantensoorten in het bos. Boswachter Erik Schram wachtte toch nog even met het goede nieuws naar buiten te brengen. "Broedende vogels zijn erg kwetsbaar in het broedseizoen", zegt hij. "Het is daarom belangrijk dat de dieren genoeg rust krijgen. We vragen mensen om op de paden te blijven en honden aan de lijn te houden."

Grootste ter wereld
De oehoe was een tijd lang op veel plaatsen verdwenen. Maar de laatste jaren neemt het aantal in Nederland weer toe. Met een spanwijdte van tot wel 188 centimeter, is de oehoe een van de grootste uilen ter wereld.

De vogelliefhebber komt goed aan zijn trekken, omdat maandag in het Brabantse deel van de Peel ook nog eens voor het eerst een kraanvogelkuiken werd geboren. Een paar kilometer verderop kan de beschuit met muisjes nu dus ook uit de kast.

LEES OOK: Kraanvogeljong geboren in de Brabantse Peel: 'Een broedsucces'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!