Blanche (89) komt te laat bij Nijmeegse Vierdaagse maar blijft toch meedoen

19 juli 2023 om 20:20 • Aangepast 2 augustus 2023 om 02:05
nl
Blanche Troost uit Roosendaal is met haar 89 jaar de oudste vrouwelijke deelneemster van de Nijmeegse Vierdaagse. Bijna was ze deelneemster af, want ze kwam woensdag te laat bij de start en mocht vervolgens niet meer meedoen. Blanche gaf niet op en vertrok toch, ze haalde de andere wandelaars in. Nu blijkt dat ze donderdag toch weer officieel mee mag lopen.

“We hadden gewoon zwart moeten rijden”, vertelt Blanche op de terugweg van de Vierdaagse woensdag. Want op het station bij Boxmeer ging het mis. “We konden daar meteen in de trein stappen maar besloten eerst op het perron een kaartje te kopen.” Zij en haar wandelvriendin misten hierdoor de trein en arriveerden uiteindelijk bijna een half uur te laat aan de start.

"Hij vroeg zich af, wat doet de oudste deelneemster hier in ’t wild?"

Blanche loopt de Vierdaagse samen met een 75-jarige vriendin. Ze logeren bij haar jongste zoon Frank, net over de Duitse grens. Het kost het tweetal dagelijks een uur om naar Nijmegen te komen. Dat tekent hun fanatisme.

De boodschap dat ze van deelname waren uitgesloten, namen de wandelaars woensdag dan ook voor lief. “We kregen geen route meer, maar zijn gewoon gaan lopen.” Onderweg kwam er nog iemand van de organisatie langsgereden. Hij herkende haar aan een speciaal vlaggetje met daarop nummer twaalf. “Hij vroeg zich af, wat doet de oudste deelneemster hier in ’t wild? Ik legde uit dat we probeerden om iedereen in te halen.”

"Dit is een hele belevenis op onze leeftijd. Maar we zitten niet in een bejaardentehuis, hè?"

Onder meer dat gesprek en een aantal foto’s die ze onderweg hadden gemaakt, bleken genoeg bewijs om te laten zien dat ze ook woensdag de volledige route hadden gelopen. “We hebben na afloop bij de organisatie uitgelegd wat er 's morgens op het station was gebeurd. We kregen daarna te horen dat we donderdag toch weer officieel mee mogen doen. Ja, we sprongen een gat in de lucht!”

Blanche is een ervaren wandelaarster. Vier dagen op rij dertig kilometer per dag lopen, vindt ze geen zware opgave. Ze heeft zich dan ook niet speciaal voorbereid op de Vierdaagse. “Ik heb vroeger met mijn man veel gewandeld, in heel Europa. Hij is in 2018 overleden. Nu wandel ik veel met mijn vriendin en in de winter zit ik vier maanden in Portugal waar ik ook veel wandel.”

Hoe gaat ze er nu voor zorgen dat ze morgenochtend wél op tijd aan de start verschijnt? De organisatie heeft voor de zekerheid de starttijd op haar kaart geschreven. “En we duiken vroeg ons bed in. Dit is een hele belevenis op onze leeftijd. Maar we zitten niet in een bejaardentehuis, hè? We maken er iets geweldigs van!”

Reactie organisatie
De organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse was woensdag de hele avond niet bereikbaar voor een reactie. Marsleider Henny Sackers laat donderdag aan het ANP weten dat de vrouw woensdag niet aan de organisatie verteld had dat ze verdwaald was.

Sackers: "Dat verhaal heeft ze niet aan onze mensen verteld. Ze kwam woensdagmiddag zonder controleknipjes onderweg binnen, maar maakte voldoende aannemelijk dat ze het parcours wel had afgelegd. Uitzonderingen op de regels zijn mogelijk, al hebben we dat niet graag, en daarom mocht ze donderdag toch weer meedoen." Dat Blanche Troost de oudste vrouwelijke deelneemster van de Vierdaagse is dit jaar, had niets met het besluit te maken, benadrukt de marsleider.

Blanche tijdens de Vierdaagse (foto: Frank Troost).
Blanche tijdens de Vierdaagse (foto: Frank Troost).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.