Gekte rondom Jonas Vingegaard losgebarsten in Boxmeer: 'Alles op z'n kop'

23 juli 2023 om 17:21 • Aangepast 4 augustus 2023 om 02:02
nl
De Vingegaard-koorts is losgebarsten in Boxmeer. De geletruidrager, die zondag zijn tweede Tourzege boekte, pronkt maandag in de profronde van Boxmeer. Het is 26 jaar geleden dat een Tourwinnaar meteen na winst bij het criterium te zien was. "Heel het dorp staat op z'n kop van enthousiasme", glundert rondebaas Pierre Hermans.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Hoe lux komt de wielergod naar Boxmeer? "Alle opties zijn voorbijgekomen: met het vliegtuig, meerdere volgwagens", zegt Hermans. "Uiteindelijk komt hij gewoon over de weg, met een bus. Best bescheiden dus", lacht Hermans, die het jaarlijkse evenement in 2013 nieuw leven inblies.

Pas afgelopen donderdag kwam de bevestiging dat de Deense wielrenner naar Boxmeer komt. "Het is moeilijk om zulke grote namen binnen te halen. Iedereen moest zijn plasje erover doen. De ploegbaas, zijn vrouw, hijzelf: uiteindelijk vond iedereen het een goed idee om naar Boxmeer te komen."

'Heel trots'
"Hij zet Boxmeer op de kaart. We hopen op veel meer bezoekers dan normaal", glundert Hermans. "Ik krijg veel duimpjes omhoog in het dorp. Iedereen is heel trots."

Nog meer grote namen doen het criterium Boxmeer aan. Drievoudig olympisch schaatskampioene Irene Schouten staat aan de start, net als wereldkampioene veldrijden Fem van Empel uit Den Dungen. Of andere dorpen jaloers zijn? "Allemaal. En dat voelt best goed hoor", zegt Hermans gekscherend.

Jos Deenen (35) zet de partytent alvast maar buiten. Hij woont praktisch naast de finish. "Hij is te groot, hij past niet", lacht hij. Of hij al zin heeft in de koers? "Ik heb weinig met wielrennen, maar door Vingegaard komen er wel meer vrienden kijken", lacht hij. Marita Bos vertelt stralend: "De reuring, de sfeer, het wordt gewoon een volksfeest."

Rondemiss
De organisatie moest te elfder ure nog opzoek naar een rondemiss. Pas afgelopen week werd een derde en laatste gevonden. "Daar snap ik niks van. Welke vrouw wil Vingegaard nou niet kussen", glimlacht de rondebaas.

Drie keer werd het criterium in Boxmeer gewonnen door een renner die de dag daarvoor de Tour de France op zijn naam had geschreven. In 1980 was dat Joop Zoetemelk en in 1984 Laurent Fignon. In 1997 won de Duitse Jan Ullrich. Hij was 26 jaar geleden de laatste dus. Lance Armstrong kwam in '98 nog naar Boxmeer, maar vanwege het dopingschandaal moest hij zijn titels inleveren.

Overigens kwam er zondag nog meer nieuws rondom de geletruidrager. Vingegaard heeft besloten om later dit jaar ook de Vuelta te rijden. De Spaanse ronde vindt plaats van 26 augustus tot en met 17 september.

Het programma begint maandagmiddag om half een. Om acht uur 's avonds starten de profs om de grote prijs.

Het parcours is er helemaal klaar voor (foto: Omroep Brabant).
Het parcours is er helemaal klaar voor (foto: Omroep Brabant).
De laatste voorbereidingen aan het podium (foto: Omroep Brabant).
De laatste voorbereidingen aan het podium (foto: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!