Waar ooit kinderen vakantie vierden, staan nu indianententen te koop

25 juli om 21:00 • Aangepast 5 augustus om 02:01
nl
Het contrast kan bijna niet groter: op de plek waar ooit honderden kinderen in de zomervakantie genoten van een onbezorgde vakantie, loopt nu een handjevol volwassenen die voor een prikkie een indianentent willen kopen. De tipi's worden deze week geveild op het voormalige kindervakantiepark De Luchtballon in het gehucht Calfven bij Hoogerheide.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

Belangstellenden mochten dinsdag een kijkje nemen. Onder hen is Niels van Elsakker uit Hoogerheide. “Ik ben hier met een dubbel gevoel. Want het blijft triest dat het zo is afgelopen met dit mooie initiatief in onze gemeente.” Jos en Adriënne uit Bergen op Zoom zijn het met hem eens: “Hier hadden eigenlijk kinderen moeten spelen, maar het is helaas anders gelopen.”

Ondanks verschillende sponsor- en zelfs landelijke televisie acties slaagde de stichting er niet in om het hoofd boven water te houden.

Stichting De Luchtballon was jarenlang een begrip in Nederland. De instelling organiseerde met tientallen vrijwilligers vakantiekampen voor kinderen met astma, eczeem of voedselallergie. Ondanks verschillende sponsoracties en zelfs landelijke televisieacties slaagde de stichting er niet in om het hoofd boven water te houden.

Na het faillissement nam de Paasheuvelgroep het stokje nog even over. Ook voor deze kindervakantieorganisatie bleek het enorme kamp uiteindelijk een maatje te groot. Inmiddels is het terrein eigendom van een projectontwikkelaar. Het ligt er de laatste jaren verlaten en verpauperd bij. Vorig jaar werd het complex een half jaar gesloten door de gemeente nadat er een hennepkwekerij was ontdekt.

“Eigenlijk ben ik ook nieuwsgierig hoe het er hier bij zou liggen na al die jaren”, zegt Niels terwijl hij een van de tenten van binnen bekijkt. “Ze zien er ondanks hun leeftijd nog best goed uit. Of ik er een ga kopen, weet ik nog niet. Maar ik zou best wat tenten kunnen gebruiken voor het Brabantse Wal Festival dat ik hier help organiseren.”

Hoeveel lachende gezichtjes zouden hier wel niet binnen hebben gezeten?

Tussen de tientallen tipi-tenten die onder de hamer gaan, springt de grote tent van ‘Circus Balloni’ het meest in het oog. Zelfs de kleurrijke pistevloer en tribunebankjes zijn nog in originele staat. Toch zijn er zelfs voor deze blikvanger maar een paar bezichtigingen. “Hoeveel lachende gezichtjes zouden hier wel niet binnen hebben gezeten?”, vraagt een mogelijk nieuwe eigenares zich openlijk af.

Ze heeft nog tot woensdagmiddag tijd om een bod te doen. Daarna verdwijnen de tipi’s voorgoed uit de bossen in Calfven. Eentje krijgt mogelijk een nieuwe bestemming bij Jos en Adriënne in Bergen op Zoom. Jos: "Dat zou zomaar kunnen, voor de kleinkinderen."

Het is nog niet bekend wat er in de toekomst met het terrein gebeurt. Niels van Elsakker heeft wel een idee voor een bestemming: “Van mij zouden ze er huisjes voor begeleid wonen mogen bouwen. Mensen zouden hier heerlijk en relaxed kunnen wonen.”

De circustent op het voormalige terrein van Stichting de Luchtballon (foto: Erik Peeters)
De circustent op het voormalige terrein van Stichting de Luchtballon (foto: Erik Peeters)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!