Video

Vakantiegangers belaagd door hagelstenen in Italië: ‘Alle ramen zijn eruit'

25 juli 2023 om 19:00 • Aangepast 5 augustus 2023 om 02:01
nl
Gesneuvelde autoruiten, caravans vol gaten en tenten waar niets meer van over is. Brabanders die op vakantie zijn bij het Gardameer in Italië zijn nog aan het bijkomen van een helse nacht. Ze werden overvallen door ongekend noodweer, met hagelstenen die zo ongeveer alles verwoesten. “Het is een ravage”, vertelt Ellen uit Berlicum.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

Samen met haar gezin en vrienden was ze maandagavond haar verjaardag aan het vieren voor hun caravan. Ze genoten van een schouwspel van bliksem in de lucht, dat eerst nog onschuldig leek. Tot het begon te hagelen en er ijsstenen zo groot als tennisballen naar beneden kwamen.

"De auto is een poffertjespan en alle ruiten van de caravan liggen eruit."

“Ik ben naar de caravan toegerend om mijn kinderen uit bed te trekken”, vertelt Ellen. Maar op dat moment braken alle ramen. Ook door het dakraam waar haar 9-jarige dochter onder sliep, ging een hagelsteen.

“Ik ben over mijn dochter heen gaan liggen, want zij was anders zwaargewond geraakt. Uiteindelijk heb ik drie extreem grote hagelstenen uit het bed gehaald en glas. Het was hels", zegt Ellen.

Gewond raakten ze niet, maar hun caravan en auto zijn helemaal verwoest. Net als de meeste auto's op de campings in het gebied. “De auto is een poffertjespan en de voorruit is aan diggelen. En alle ruiten van de caravan liggen eruit”, zegt Ellen. Een zeil moet voorlopig soelaas bieden. “Ik heb alle leveranciers van dakramen al gebeld, maar er is niks op voorraad."

Ook Wendy van Breemen uit Den Bosch verblijft op een camping in de buurt van Peschiera. Ze gaat al acht jaar naar het Gardameer, maar heeft dit nog nooit meegemaakt. Bij haar is de schade beperkt gebleven tot de auto. De hele auto is een gatenkaas en de achterruit ligt eruit. “Die hebben we nu afgeplakt. Met de auto naar de supermarkt hier verderop gaat nog, maar zo kunnen we niet naar huis”, zegt Wendy.

"Het is spannend of we wel terug naar huis kunnen."

Beiden zitten nog een paar weken op hun vakantiebestemming. Hoewel alle lijnen overbezet zijn en de verzekeringen niet te bereiken, maken zij zich voor nu niet al te veel zorgen. “Wij hebben nog tijd, dus ik ben er redelijk ontspannen onder”, zegt Wendy. Ellen beaamt dat. “We gaan proberen er toch nog een mooie vakantie van te maken en zien wel hoe we het gaan oplossen."

Dat is anders voor de Eindhovense Kim de Greef. Zij vertrekt zaterdag, maar ook haar auto is flink beschadigd. "Het is spannend of we alles nog op tijd geregeld krijgen, want er zijn er honderden die nu terug naar Nederland willen", zegt Kim. Langer blijven is wel een optie, maar dat ziet ze niet zitten. "Van die bedragen word je niet vrolijk. En we willen gewoon naar huis, want de vakantie is toch al in duigen gevallen."

Campings rond de plaatsen Peschiera en Lazise zijn het zwaarst getroffen door het noodweer. Reisorganisatie Roan heeft daar veel accommodaties. Een woordvoerder laat weten dat ze bezig zijn om alle getroffen gasten om te boeken.

Bij Vacansoleil is er één camping getroffen. “Daar konden 21 families niet terug naar hun tent", zegt woordvoerder Marcel Paapst. "Die mensen zijn allemaal op een andere plek ondergebracht."

LEES OOK: Hitte, hagelstenen, bosbranden: kun je annuleren met je geld terug?

De meeste autoruiten op de campings rond het Gardameer zijn gesneuveld (foto: Wendy van Breemen).
De meeste autoruiten op de campings rond het Gardameer zijn gesneuveld (foto: Wendy van Breemen).
De dochter van Kim met een hagelsteen zo groot als haar handpalm (foto: Kim de Greef).
De dochter van Kim met een hagelsteen zo groot als haar handpalm (foto: Kim de Greef).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!