1150 mensen willen geen muziek en zang op begraafplaats: 'Respectloos'

26 juli 2023 om 18:03 • Aangepast 5 augustus 2023 om 02:01
nl
De storm over plannen voor begraafplaats Zuylen in Breda is nog steeds niet gaan liggen. Bij het aanbieden van een petitie met meer dan 1150 handtekeningen liepen de emoties woensdag hoog op. Nabestaanden zijn boos op directeur Roel Stapper die van de begraafplaats ook een park wil maken waar bezoekers kunnen ontspannen en waar soms muziek is. "Dat is respectloos", zegt actievoerder Janny van Wanrooy.
Profielfoto van Ronald Sträter
Geschreven door

Hij kan wel 100 keer zeggen dat op begraafplaats Zuylen geen luidruchtige festivals met harde muziek en bier komen, maar de boodschap komt niet echt bij iedereen aan. Directeur Roel Stapper heeft woensdagmiddag zijn handen vol aan tegenstanders van zijn plan om de begraafplaats toegankelijker te maken en voor iedereen open te stellen. "Het roept heel veel emoties op bij een bepaalde groep", vat hij samen.

Grootste doorn in het oog van de ondertekenaars van de petitie is het nieuwe kunstwerk Adore dat in september wordt opgeleverd. Het is een soort arena met tribunes tussen de graven voor uitvaarten buiten en andere activiteiten.

"Zuylen moet stoppen met die idiote plannen."

"Respectloos", zegt Janny van Wanrooy, een van de actievoerders, als ze tegenover Stapper staat. "Wij willen hier gewoon in alle rust onze dierbaren herdenken en jij en Zuylen moeten stoppen met al die idiote plannen."

Stapper riep eerder de toorn over zijn organisatie af door bij Omroep Brabant te vertellen dat er af en toe concerten komen en dat zelfs DJ Tiësto welkom is. Dat plaatsvervangend directeur Langbroek dit twee weken later ontkende, maakte het een soap. Want om de boel te redden werd op de website van de begraafplaats de omschrijving van het kunstwerk gewijzigd. Van functie 'voor uitvaart, events en stadsbrede festivals' stond er ineens 'als buitenaula en geschikt voor muziek, zang en lezing'.

"Als we hier iets gaan doen, gebeurt dat met respect."

Het zorgt voor onduidelijkheid, wantrouwen en starheid, terwijl Stapper een maand geleden gewoon iets te enthousiast was over zijn plannen. Er kwam woensdagmiddag een klein excuus. "U tikt mij heel duidelijk op de vingers en daar heb ik respect voor", zei Stapper tegen de aanbieders van de petitie. "Maar als we hier iets doen, gaat dat altijd met respect voor de omgeving en ik hoop dat u dat ook zo gaat ervaren."

Respect is het woord dat in het gesprek tussen de directeur en de nabestaanden om de haverklap valt. Daar was overigens ook gebrek aan, want door de emoties vloog men soms stevig uit de bocht door Stapper persoonlijk aan te vallen.

"Iedere vergunning die hij aanvraagt voor een evenement gaan wij aanvechten."

Hoe dan ook, begraafplaats Zuylen gaat gewoon door met alle vernieuwingen en dus ook met het kunstwerk Adore. Ook na de petitie is de strijdbijl niet begraven. "U heeft het verhaal zeker genuanceerd", zegt Richard Verduyn namens de aanbieders van de petitie. "Maar het is nog altijd niet wat wij willen. Het moet een rustplaats zijn met stilte."

Toch maakten Verduyn en Stapper een vervolgafspraak. Opmerkelijk genoeg werd actievoerder Janny van Wanrooy daar niet bij betrokken. "Hij heeft het allemaal wel over respect, maar hij heeft ons al die tijd al overal buiten gehouden", zo zegt die op haar beurt boos. "Wij blijven strijden en iedere vergunning die hij aanvraagt voor een evenement gaan we aanvechten."

LEES OOK:

Actie tegen plannen voor begraafplaats: 'Het is hier de Efteling niet'

DJ Tiësto in concert op een begraafplaats? In Breda vinden ze dat wel sexy

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!