Afgraving van 700 voetbalvelden is vogelparadijs: 'Veel zeldzame soorten'

26 juli 2023 om 21:00 • Aangepast 5 augustus 2023 om 02:02
nl
Moet je een groot vakantiepark bouwen aan de Kraaijenbergse Plassen als het ten koste kan gaan van de natuur? Er zijn plannen voor een vakantiepark met 550 huizen en ligplaatsen voor 400 boten (Waterpark Dommelsvoort) en dat ziet vogelaar Meino Koning uit Reek niet zitten. Hij is groot liefhebber van de plassen, omdat het een van de meest vogelrijke gebieden van Brabant is.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Meino (55) is fanatiek vogelaar en komt al 40 jaar naar de Kraaijenbergse Plassen. Langzaam werd het landbouwgebied sinds 1968 uitgegraven voor zand en grind. Zo ontstonden de Kraaijenbergse Plassen. Het wateroppervlak is zo groot als 700 voetbalvelden. In al die jaren heeft Meino het gebied zien veranderen in een vogelparadijs. “Het doet hier echt niet onder voor de Biesbosch.”

Meino loopt naar een moerasgebied langs de kant van de plassen. “Blauwborsten, rietzangers, de fuut, roerdomp, aalscholvers, meeuwen, ganzen, visarend.” Hij begint met een hele opsomming van vogelsoorten die hier voorkomen. “Ook zeldzame bijzondere vogels zoals de zwarte ibis. Het maakt het gebied heel speciaal.”

"Als er te veel mensen komen is dat niet goed voor de natuur."

Maar tegelijk ook kwetsbaar. “De golfslag van boten verstoort de vogels vaak. Er zijn zelfs boten die hier tussen het riet aanleggen.” En dat heeft gevolgen volgens Meino. “Die golfslag gaat dan ten koste van de nestjes die hier in het riet zitten.”

Meino wijst naar een boot die in de verte over de plas vaart. “Kijk, je ziet al de meerkoeten het riet in vluchten. Stel je voor hoe het is als er veel meer boten voorbij varen.”

In het gebied komen 285 vogelsoorten voor. Volgens SOVON Vogelonderzoek is dit een van de meest vogelrijke gebieden van Brabant. Sjoerd Duijn is van SOVON en woont zelf in Linden. Een dorpje van 275 mensen op een schiereiland midden in het plassengebied. Hij voelt het dilemma. “We willen mensen hier naartoe lokken omdat het zo mooi is. Maar tegelijk als er te veel mensen komen, is dat minder goed voor de natuur.”

"Hier komt ook de zeearend."

Meino is dan ook bang dat het vakantiepark niet goed is voor de natuur. “Er komen meer boten op het water die vogels verstoren. Maar ook meer wandelaars die hier met hun honden komen. Waarom al die recreatie? Waarom kiezen we niet voor de natuur?”, vraagt Meino zich af.

Mocht het Waterpark Dommelsvoort er toch komen dan moet er meer gedaan worden om de natuur te beschermen. Aan één kant van de plas liggen allemaal eilandjes. Ze staan vol met wilgenbomen. “Daar zitten altijd aalscholvers en af en toe zit er een zeearend”, zegt Meino. “Maar er varen ook vaak genoeg boten tussen de eilanden door. Terwijl dat niet mag.” Meino wil dan ook dat het gebied afgezet wordt, zodat er geen boten meer in kunnen.

Wil jij jouw verhaal over het vakantiepark met ons delen? Dat kan. Je kan ons ook mailen op [email protected] of bellen of appen naar 040-2949492.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!