Gevel valt op bouwvakker, bedrijf krijgt boete van 60.000 euro

28 juli 2023 om 14:52 • Aangepast 9 augustus 2023 om 02:05
nl
Bouwbedrijf Hazenberg Bouw in Vught heeft van het Openbaar Ministerie een boete gekregen van 60.000 euro vanwege een dodelijk ongeluk. Een 35-jarige man kwam om het leven nadat hij werd bedolven onder een gevel op een bouwplaats in Eindhoven. Volgens justitie hield het bedrijf zich niet aan de regels en was de veiligheid op de bouwplaats niet op orde.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Het ongeluk gebeurde op 3 februari 2020 aan de Grenenhout in Eindhoven. Hier werden op voormalig Philips-terrein bij Vredeoord huizen gebouwd. De 35-jarige bouwvakker overleed toen hij aan het werk was aan de gevel van een woning.

Die gevel wordt normaal gesproken ondersteund door schuine steunpalen. Maar die waren door miscommunicatie eerder weggehaald. De gevel kantelde terwijl de man aan de buitenkant van het huis isolatieplaten aanbracht. De man kwam onder de betonnen gevel terecht.

Levensgevaar
Het OM vindt dat het bedrijf uit Vught te weinig maatregelen nam om het ongeval te voorkomen. Zo bleek de veiligheid op de bouwplaats niet op orde.

"Het bedrijf heeft de risico's onvoldoende ingeschat en beoordeeld, terwijl het bedrijf moest weten dat daardoor levensgevaar of ernstige schade aan de gezondheid van een of meer werknemers te verwachten was", schrijft justitie.

Volgens het OM heeft Hazenberg Bouw meegewerkt aan het onderzoek en wordt sinds het ongeluk veiliger gewerkt.

De bouwplaats waar het ongeluk gebeurde (foto: SQ Vision).
De bouwplaats waar het ongeluk gebeurde (foto: SQ Vision).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!