Harrie Verkampen stopt bij Boerenbondsmuseum: 'Geworden wat ik hoopte'

28 juli 2023 om 19:05 • Aangepast 9 augustus 2023 om 02:04
nl
Een einde van een tijdperk: honderden vrijwilligers namen vrijdagmiddag afscheid van Harrie Verkampen. De oprichter van het Boerenbondsmuseum in Gemert droeg de voorzittershamer over aan Toos van Katwijk. De 75-jarige Harrie is ontzettend trots. "Ik ben heel blij dat het is geworden wat ik hoopte. Niemand krijgt hier iets en omdat niemand iets krijgt, kan alles."
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

Het Boerenbondsmuseum is een openluchtmuseum over het leven van boeren in Brabant rond 1900. Met boerderijen die zijn ingericht zoals de boeren er in die tijd woonden. Maar ook een dorpsplein, een schooltje en zelfs een fabriekje uit het begin van de vorige eeuw. Er worden regelmatig demonstraties verzorgd, er wordt boter en kaas gemaakt en brood gebakken zoals vroeger.

"Het voelt niet als een afscheid."

Zo'n 44.000 mensen trekken jaarlijks naar Gemert waar ruim 250 vrijwilligers het Boerenbondsmuseum in leven houden. Het museum werd in 1990 geopend en is sindsdien bijna drie keer zo groot geworden.

Harrie Verkampen heeft de ziekte van Parkinson en neemt daarom na 33 jaar afscheid als voorzitter. Echt weggaan doet hij niet. "Dit is heel apart, maar het voelt niet als een afscheid," vertelt de bedenker van het museum.

"Ik draag de verantwoordelijkheid over, maar ik zal hier niet minder vaak zijn", aldus de voormalig wethouder van de gemeente Gemert-Bakel. Harrie wordt naar eigen zeggen 'een gewone vrijwilliger'. "Ik kom nog buurten en meehelpen met wat ik nog kan. Maar het commanderen is nu wel voorbij!", lacht hij.

"Harrie heeft heel hard gewerkt. Een bijzondere man."

Dat Harrie gemist gaat worden, is wel duidelijk. In een tent op het 'dorpsplein' van het museum wordt Harrie verrast met het ene na het andere cadeau. Zo krijgt hij speciaal gebrouwen tripel bier en een zelfgemaakte houten bank mee naar huis. "Ik vind het jammer", zegt een vrijwilligster nadat ze samen met haar 'collega's' geproost heeft op Harrie. "Harrie heeft heel hard gewerkt. Een bijzondere man."

Toos van Katwijk vindt het een grote eer dat zij het voorzitterschap mag overnemen. "Bij het overdragen van de voorzittershamer werd ik wel een beetje emotioneel. Harrie heeft dit hele museum opgezet. Nu is het serieuze werk voor mij."

Toos vindt het extra bijzonder om alle vrijwilligers bij elkaar in de tent te zien. "Dit zijn allemaal vrijwilligers die Harrie met elkaar verbonden heeft. Mijn complimenten."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!