Mysterie rondom verdwenen én herrezen Mariabeeld is voor de helft opgelost

29 juli 2023 om 18:08 • Aangepast 9 augustus 2023 om 02:04
nl
Het Mariabeeld was plotseling verdwenen uit een kapel in Vught, maar een uur later stond er weer een nieuw beeld. Wat er precies is gebeurd was een groot mysterie, maar dat is nu voor de helft opgelost. Magdalena* had vrijdag ontdekt dat het beeld weg was en vond dat er iets moest gebeuren. "Ze was gisteren al verdwenen. Toen Maria vanochtend nog niet terug was, besloot ik een nieuw beeld neer te zetten."
Profielfoto van Liam Toll
Geschreven door
Liam Toll

De kapel staat op landgoed Sparrendaal in Vught. Een bosrijk gebied dat Magdalena door en door kent. "Ik kom er al jaren en bezoek dan ook vaak het kapelletje. De laatste jaren merk ik dat er steeds meer bezoekers komen, omdat het landgoed nu deel uitmaakt van veel fiets- en wandelroutes. Ik ken iedere boomstronk en elk bosje."

"We hebben nog in de bosjes gekeken, maar daar lag ook niks."

Op vrijdagmiddag liep Magdalena samen met een vriendin weer door het bos. Ook nu bezochten ze het kapelletje. "Om half vier liepen we de kapel binnen en zagen we dat het Mariabeeld verdwenen was." Beide vrouwen hadden nog hoop dat iemand het beeld misschien buiten had achtergelaten. "We waren helemaal ontdaan van de verdwijning. We hebben in de omgeving nog in de bosjes gezocht of iemand het beeld daar misschien in had gegooid, maar helaas."

Ze vond het zo erg, dat ze besloot zo snel mogelijk een nieuw Mariabeeld te halen. "Want een lege kapel staat echt niet." Magdalena ging naar een brocante winkeltje aan de A65. "Ik kom daar iedere week en wist dat daar nog wel een Mariabeeld stond." De prijs die Magdalena ervoor betaalde? "Ze kostte maar tien euro."

Dit is niet de eerste keer dat een beeld uit de kapel is verdwenen of beschadigd. "Dit nieuwe beeld is denk ik al het vierde Mariabeeld dat in de kapel staat. Maria is al eerder een keer verdwenen. En bij een brand raakte ze een keer beschadigd."

"Ik deed het niet voor de aandacht."

Omdat Magdalena tegen niemand zei dat zij degene was die het beeld had vervangen, werd het een waar mysterie in Vught. Niemand in de buurt wist hoe het kwam dat het verdwenen beeld zo snel was vervangen. Zelfs voor de beheerders was het een raadsel. "Mijn naam hoeft niet gekoppeld te worden aan dit verhaal. Ik deed het niet voor de aandacht."

Magdalena kreeg zaterdag pas door dat er veel aandacht voor het verdwenen beeld was. "Ik zit zelf niet op Facebook, maar ik kreeg van veel vriendinnen de berichten over het beeld doorgestuurd." Ze hoopt dat deze aandacht ervoor kan zorgen dat het oorspronkelijke beeld zo snel mogelijk terugkomt in de kapel. "Ze staat hier echt al jaren." Maar wie het oude Mariabeeld meenam, is nog steeds een raadsel.

*Omroep Brabant heeft een fictieve naam gebruikt in dit verhaal. De echte naam van Magdalena is bekend bij de redactie.

LEES OOK: Mariabeeld verdwijnt én herrijst in één ochtend: 'Een groot mysterie'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!