Karlijn (12) is gek op bridge en wil wereldkampioen worden

30 juli 2023 om 08:00 • Aangepast 9 augustus 2023 om 02:04
nl
De 12-jarige Karlijn Visser uit Oisterwijk hoopt dit jaar wereldkampioen bridge te worden. Vanaf maandag gaan in Veldhoven een week lang de kaarten op tafel bij het WK bridge voor junioren. "Je speelt dan voor Nederland, voor je eigen land, dat maakt het ook wel spannend", zegt de trotse Karlijn. Vorig jaar werd ze al tweede op het Nederlands kampioenschap bridge voor pupillen, samen met haar bridgepartner Thom Blomsteel.
Profielfoto van Liam TollProfielfoto van Collin Beijk
Geschreven door
Liam Toll & Collin Beijk

Iedere dag is ze aan het bridgen. Soms online, soms fysiek en de 12-jarige reist zelfs een keer per maand naar Utrecht om tegen anderen te kunnen spelen. Ze houdt altijd al van spelletjes en zo kwam Karlijn ook in aanraking met het bridgen. "Mijn oom vroeg een keer of het me niet leuk zou lijken om naar een bridgekamp te gaan. Toen zocht mijn moeder het op en zagen we dat er ook activiteiten als klimmen waren. Dat leek me wel leuk en daar heb ik dus leren bridgen."

"Als kind is het makkelijker om te leren, want dan is je brein nog jonger."

Bridgen is geen makkelijk spel om te leren. Maar Karlijn weet als geen ander dat je het sneller onder de knie krijgt als je jong bent. "Als kind is het makkelijker om te leren, want dan is je brein nog jonger", zegt ze grappend.

Karlijn speelt niet alleen met leeftijdsgenoten, maar ook met ouderen. Ze speelde bijvoorbeeld een bridgedrive met haar oma. "En soms een bridge-kroegentocht met mijn oom en tante", vertelt ze. "Dan gaan we verschillende kroegen en cafés af en spelen we daar meerdere potjes."

Tijdens het WK in Veldhoven speelt Karlijn mee in de categorie onder de 16 jaar oud. Dat doet ze samen met haar bridgepartner Thom uit Rotterdam. "Wij trainen vaak online, ondanks dat het eigenlijk een kaartspel is", legt Karlijn uit. "Het is belangrijk om veel te oefenen samen, maar omdat hij in Rotterdam woont kunnen wij niet elke dag fysiek spelen. Daarom doen we het online."

"Ik ken eigenlijk niemand die het speelt."

De 12-jarige hoopt dat veel meer jongeren gaan bridgen. Veel van haar leeftijdsgenoten spelen vooral computerspelletjes. "Online zijn er echt maar twintig kinderen van mijn leeftijd die bridgen. In het echt ken ik eigenlijk niemand die het speelt", zegt ze licht teleurgesteld.

Gelukkig heeft Karlijn daar al een oplossing voor bedacht. "Bridgen moet weer op school gegeven worden, in plaats van alleen maar schaken", zegt ze met een grote glimlach.

Het WK bridge voor junioren is van 31 juli tot 7 augustus. Die hele week slaapt Karlijn in een hotel in Veldhoven, zonder haar ouders. Maar dat laatste vindt ze niet zo'n probleem. "Ik ben ook wel eens op kamp geweest, dus ik merk er niet zo heel veel van."

Tijdens het toernooi worden heel veel potjes bridge gespeeld. "Per dag zijn het er 24. In acht dagen zijn dat er dus veel, heel veel", zegt Karlijn.

Karlijn oefent het meest online, maar speelt wedstrijden gewoon met kaarten (foto: Collin Beijk).
Karlijn oefent het meest online, maar speelt wedstrijden gewoon met kaarten (foto: Collin Beijk).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!