Video

Sloop van uitgebrand Philipsgebouw begonnen: '13 jaar overlast gehad'

2 augustus 2023 om 16:18 • Aangepast 12 augustus 2023 om 02:00
nl
De sloop van het uitgebrande Philips-pand aan de Lichtstraat in het centrum van Eindhoven is woensdag begonnen. Bewoners zijn enorm opgelucht dat de stinkende ruïne na twee maanden verdwijnt. Het afgebrande pand was jarenlang een bekende plek slaapplek voor daklozen. "De sloop moest ik gewoon zien, ik ben speciaal teruggekomen van de camping", zegt Reni van den Nieuwenhof.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Het bulderende geluid van de sloopkraan zorgt woensdag voor stralende bewoners. "Het is een fantastische dag. Het zorgde voor volop ramptoerisme voor de deur", zegt de stralende Milagros Maldonado. Haar balkon kijkt recht uit op het verwrongen staal. "Het was een grote show, mensen maakte zelfs foto's."

"Het zorgde voor veel lawaai. Mensen gingen 's nachts naar binnen en pakten staal. Ook vielen er regelmatig stukken staal naar beneden", vervolgt Milagros. "Straks kan ik weer lekker op mijn balkon zitten."

"De politie stond twee keer per week voor de deur."

Op 13 mei brandde het voormalige Lighting Application Center (LAC) van Philips in de Lichtstraat af. Daarbij kwam zoveel rook vrij, dat terrassen in de buurt werden ontruimd. Ook een muziekfestival werd stilgelegd. Het pand stond al jaren leeg en was een plek waar veel daklozen sliepen. "We hebben hier ruim 13 jaar overlast van gehad. Vaak waren er kleine brandjes. De politie stond twee keer per week voor de deur."

"Het is de hoogste tijd dat het afgebroken wordt. We moesten het gewoon zien. Het gaat nu echt gebeuren", vervolgt Reni euforisch. "De brandlucht was heel erg, vooral tijdens warme dagen. Het is gewoon heel vervelend."

"Het trekt nog steeds zwervers aan."

Nog altijd zorgt het gebouw problemen, zelfs in deze verwrongen staat. "Het trekt nog steeds zwervers aan. Ook komen er veel ramptoeristen. Het geeft gewoon een heel naar gevoel." Buurtbewoner Frans Wouters (65) vult aan: "Het werd eens tijd. Al tien jaar beloven ze ons een park", weet hij. "Het stonk heel erg."

De ontwikkelaar van het pand, Foolen & Reijs Vastgoed, laat weten dat het twee maanden duurde omdat er gewacht moest worden op de verzekeraar. “We hebben na het akkoord meteen de sloopopdracht gegeven." Op de plek van het gebouw moet uiteindelijk een stadspark komen.

Archieffoto: SQ Vision.
Archieffoto: SQ Vision.
Reni van den Nieuwenhof heeft geen fraai uitzicht (foto: Raymond Merkx).
Reni van den Nieuwenhof heeft geen fraai uitzicht (foto: Raymond Merkx).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!