De Piushaven zat in het verdomhoekje, maar is nu levendig als nooit tevoren

5 augustus 2023 om 20:00 • Aangepast 15 augustus 2023 om 02:06
nl
Groot feest in Tilburg. De Piushaven bestaat honderd jaar en dat moet worden gevierd. Dit weekend zijn er aan en op het water verschillende activiteiten. Zo voeren er zaterdagmiddag enkele tientallen oudere vrachtschepen de Tilburgse haven binnen. En toch had het maar weinig gescheeld of het 100-jarig bestaan was nooit gevierd. De haven stond 25 jaar op de nominatie om gedempt te worden om plaats te maken voor een weg naar het Tilburgse centrum.
Profielfoto van Jan WaalenProfielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

"In de jaren 70 stortte Tilburg als textielstad in en daarmee ook de industriële activiteiten bij de haven", zo beschrijft Robert Dölle van de Stichting Thuishaven Tilburg de situatie in die tijd. "De functie van de haven werd overgenomen door haventjes langs het Wilhelminakanaal. Het werd stil in de Piushaven en het gebied verpauperde. Er lag een boot aan de kop van de haven die deed dienst als bordeel. Dat was al een teken aan de wand."

Het had ook weinig gescheeld of de haven was er niet meer geweest. "Het was een periode waarin veel gemeenten het verkeer naar het centrum van de stad wilden leiden. Er waren plannen om de haven te dempen en een weg naar het centrum van Tilburg aan te leggen."

"De Piushaven kan nog wel honderd jaar mee!"

Door inspanningen van de buurt en omwonenden werd 25 jaar geleden het 'maffe plan' van tafel geveegd. "Toen begon de herrijzenis van de Piushaven met nieuwbouw en het behoud van oude bedrijfsgebouwen. Het werd een beetje de voorloper van de Spoorzone. Gelukkig heeft Tilburg niet de fout gemaakt zoals andere historische steden in Brabant om oude bedrijfsgebouwen te slopen."

De Piushaven leeft de laatste jaren als nooit tevoren. "Het was 25 jaar geleden al een bijzondere plek met veel potentie. Deze plek zal nooit meer verdwijnen uit de stad. De Piushaven kan nog wel honderd jaar mee", stelt Dölle.

"Het is echt genieten vandaag met veel oude bekenden"

Dat hopen ook de vele kijkers op de wal, want de voorbijvarende vrachtschepen zijn een lust voor het oog. "Ik heb zeven jaar de kost verdiend op het water", vertelt Johan Hereijgers, een geboren Bosschenaar die voor de liefde naar Tilburg verhuisde. Hij heeft het hoogste woord van een groepje mannen. "Ik bloei weer helemaal op", vertelt de vroegere matroos. "Ik heb niet vaak een vracht moeten lossen in de Tilburgse haven."

Vanuit zijn scootmobiel wijst hij de plekken bij de haven aan waar vrachtschepen kwamen lossen en laden. "Daar zat een zand- en grindhandel en aan de andere kant was een schroothandel." Als matroos werkte Johan op een sleepboot. "Ik ken nog heel wat type schepen. Het is echt genieten vandaag."

Enkele meters verderop is de Henrica aangemeerd. "De Henrica is 110 jaar oud en ouder dan de Piushaven. Wij hebben goed voor haar gezorgd", lacht de schipper trots. "Het schip is van de waterscouting. Met een team van 65-plussers onderhouden we het schip. Oorspronkelijk is het gemaakt voor de beurtvaart in Zeeland, Rotterdam en Brabant."

Voor de schipper is het een feest van herkenning in de jubilerende Piushaven. "Schitterend om oude bekenden weer te zien. We vertellen weer sterke verhalen aan elkaar. Het was weer als vanouds."

Veel toeschouwers aan de Piushaven bij het 100-jarig bestaan.
Veel toeschouwers aan de Piushaven bij het 100-jarig bestaan.
Tientallen vrachtschepen bij het 100-jarig bestaan van de Pius-Haven.
Tientallen vrachtschepen bij het 100-jarig bestaan van de Pius-Haven.
Vrachtschepen bij Sail Tilburg in de Piushaven
Vrachtschepen bij Sail Tilburg in de Piushaven
Sail Tilburg in jubilerende Piushaven
Sail Tilburg in jubilerende Piushaven

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!