Video

Marc hoort op vakantie dat zijn motorzaak in brand staat: 'Ik wil door'

7 augustus 2023 om 14:18 • Aangepast 15 augustus 2023 om 02:06
nl
De nachtmerrie van iedere ondernemer: zo noemt Marc Naaktgeboren de brand in zijn zaak in Veldhoven. Afgelopen woensdag hoorde hij tijdens zijn vakantie in Frankrijk dat zijn motorwinkel in Veldhoven vlam had gevat. "Ik ben er kapot van."
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

"Het zet mij zoveel stappen terug in alles wat ik in de afgelopen achttien jaar heb opgebouwd", zegt Marc, nog altijd beduusd. "We waren net twee dagen op vakantie", vertelt hij. "Ik schrok me kapot. Van woede gooide ik mijn telefoon op de grond en deed het scherm het niet meer." Via een andere telefoon kon hij toch weer informatie over de brand krijgen. Daarna brak hij zijn veertiendaagse vakantie met het gezin abrupt af.

Woensdagochtend woedde een grote brand aan de Habraken in Veldhoven. Daarbij kwamen grote rookwolken vrij. In de zaak stonden zo'n 35 motoren. "Een groot deel heeft wel flinke schade opgelopen. De zadels zijn allemaal verschroeid." Hoe groot de schade precies is, is nog onduidelijk. "Sommige motoren zijn onherstelbaar beschadigd."

Het bedrijf Blauweplaat Motoren verkoopt, onderhoudt en repareert Honda-motoren uit de jaren '70 en '80. "Het zijn allemaal unieke exemplaren. Veel kleine onderdelen, die moeilijk te vinden zijn, zijn verloren gegaan."

"Ik had de inboedelverzekering net opgezegd."

"De verzekering dekt de schade niet", zegt Marc. "Ik had mijn inboedelverzekering eind vorig jaar opgezegd. Die was in korte tijd vier keer zo duur geworden." Hij dacht dat zijn brandmelder en -alarm voldoende zouden zijn, maar dat kon de brand niet voorkomen.

Toch heeft hij ergens ook geluk gehad. Dertig motoren stonden in de ruimte achter zijn winkel, die hij sinds juni huurt. Daar wilde hij zijn zaak gaan uitbreiden. "Daar wilden we een open ruimte van maken. Gelukkig was dat nog niet gebeurd, want dan was de schade nog veel groter geweest."

Deze maandagochtend komt een schoonmaakbedrijf naar de zaak. De hele winkel is van binnen zwart door rook en roet en moet daarom helemaal leeg. De tussenverdiepingen zijn nog onbegaanbaar. De bovenverdieping is bedekt met een laag roet.

"We gaan hoe dan ook weer opbouwen."

De motorliefhebber wordt overladen met positieve berichten. Ook is hij zijn buren, die het vuur ontdekten, eeuwig dankbaar. In tranen zegt Marc: "De steun die ik al op allerlei manieren heb gekregen raakt me enorm. Het geeft me kracht om door te gaan. Mijn zoon heeft een tekening voor me gemaakt om me te steunen."

Ondanks alles blijft de ondernemer strijdbaar. "Ik kijk echt vooruit, al voel ik me de ene dag beter dan de andere." In de nieuw gehuurde ruimte, wil hij zo snel mogelijk weer een werkplaats openen zodat er weer geld binnenkomt. "We gaan hoe dan ook weer opbouwen."

Smeltschade aan deze motor door de hitte (foto: Marc Naaktgeboren).
Smeltschade aan deze motor door de hitte (foto: Marc Naaktgeboren).
De schade aan het pand is groot (foto: Marc Naaktgeboren).
De schade aan het pand is groot (foto: Marc Naaktgeboren).
De schade aan het pand is groot (foto: Marc Naaktgeboren).
De schade aan het pand is groot (foto: Marc Naaktgeboren).

Beelden van de brand woensdagochtend:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!