Paddenstoelen schieten uit de grond maar is dat niet veel te vroeg?

7 augustus 2023 om 12:02 • Aangepast 15 augustus 2023 om 02:07
nl
Wie goed om zich heen kijkt, ziet op diverse plaatsen paddenstoelen tevoorschijn komen. Maar het is pas begin augustus is en de herfst is bij lange na nog niet begonnen. Aan boswachter Frans Kapteijns de vraag of dit niet extreem vroeg is voor de paddenstoel en wat de gevolgen hiervan zijn.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

"Paddenstoelen houden zich niet aan een seizoen", legt Frans uit. "Paddenstoelen zijn organismen die naar boven komen als voldoende omstandigheden voor hen gunstig zijn. Zoals veel vocht en niet te warm weer. De afgelopen weken waren dus een fantastische periode voor de zwammen."

"Je ziet vaak de honingzwam, de panteramaniet en de chicken of the woods."

Een paddenstoelen die nu al vaak gezien wordt, is de parasolzwam. "Die begint als een soort bolletje. Vervolgens zet die de hoed recht. daarna verticaal en dan gaan de sporen naar buiten en vergaat de paddenstoel", legt Frans uit.

"Daarnaast de honingzwam, de panteramaniet - die heb ik zelf ook al een paar keer gezien - en, heel mooi, de zwavelzwam. Of zoals ze die in Engeland zo mooi noemen, the chicken of the woods. Die ruikt niet alleen naar kip, maar smaakt daar ook naar als hij vers is."

"Ze zijn weer snel verdwenen als het even droog is."

Maar eind deze week wordt het droog en stijgen de temperaturen naar waarden van 25 graden en meer. "Dan zal je de huidige paddenstoelen nog eventjes zien, omdat het vocht er voorlopig nog niet uit is. Maar wat later verdwijnen ze, als het meer dan een week droog is."

In de herfst zien we ze dan weer terug. Het feit dat veel paddenstoelen dit jaar zo vroeg tevoorschijn komen, heeft geen gevolgen voor de hoeveelheid paddenstoelen die je tijdens de herfst zal zien, benadrukt de boswachter. "De herfst start begin oktober en bij vochtig weer en een relatief lage temperatuur komen ze dan weer uit."

Dan is er ook meer 'werk' voor de paddenstoelen. "Paddenstoelen zijn afbraakorganismen, en tijdens de herfst liggen er volop blaadjes, takjes en is er rottend hout aanwezig. Dat zijn ideale omstandigheden voor zulke opruimers."

LEES OOK:

Het lijkt wel herfst op deze foto's: eerste paddenstoelen duiken al op

Het zomerweer is eind deze week weer helemaal terug

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!