78 jaar na Hiroshima: actievoerders blokkeren toegang tot vliegbasis Volkel

7 augustus 2023 om 12:42 • Aangepast 15 augustus 2023 om 02:07
nl
Zo'n zestig activisten hebben maandag actiegevoerd bij vliegbasis Volkel. Het gaat om activisten die kernwapens de wereld uit willen en om enkele klimaatactivisten. De belangrijkste toegangspoort tot de vliegbasis werd door de actievoerders vanaf twaalf uur 78 minuten geblokkeerd.

Een symbolisch aantal, aangezien het zondag 78 jaar geleden was dat er een atoombom viel op de Japanse stad Hiroshima. De aanwezigheid van kernwapens op de basis in Volkel was jarenlang een publiek geheim, maar inmiddels is het al verschillende keren uitgelekt en bevestigd.

"Ik ben hier om te zorgen dat die kernwapens verdwijnen", vertelt Niels terwijl hij met een grote wereldbol onder zijn arm richting de poort van de vliegbasis loopt. "Die bommen maken geen onderscheid tussen burgers en militairen. Als je die gooit sterven er direct honderdduizenden mensen en in de jaren erna ook nog tienduizenden."

"Dat we zoveel geld aan deze wapens uitgeven, terwijl de wereld in brand staat."

Op de grond ligt een vrouw met een silhouet van stoepkrijt om zich heen. Ze legt uit dat het de schaduwen symboliseert van de slachtoffers in Hiroshima. "De wapens die hier liggen veroorzaken precies hetzelfde", vertelt Ellen, die vanuit de VS hiernaartoe is gekomen. "Ik vind het heel verdrietig dat we zoveel geld aan deze wapens uitgeven, terwijl de wereld in brand staat."

Een aantal activisten bekommert zich ook over de uitstoot van de straaljagers. "Of het zin heeft dat we hier staan?", vraagt Nikki. "Ik geloof dat iedereen vrede wil. We zijn zaadjes aan het planten en ik hoop dat die gaan groeien."

Het protest verliep vreedzaam. Politie en marechaussee waren aanwezig om in te grijpen wanneer de actie uit de hand zou lopen. Het protest is onderdeel van een, zoals de organisatoren het noemen, meerdaags vredeskamp. Zo willen de actievoerders woensdag een gat onder het hek graven om vervolgens de start- en landingsbaan van de basis te blokkeren.

Foto: Noël van Hooft
Foto: Noël van Hooft
Blokkade ingang vliegbasis Volkel. Foto: Noël van Hooft
Blokkade ingang vliegbasis Volkel. Foto: Noël van Hooft
Foto: Noël van Hooft
Foto: Noël van Hooft
Foto: Noël van Hooft
Foto: Noël van Hooft
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!