Jacqueliena werd neergestoken door haar buurman: ‘Hij wilde me vermoorden’

8 augustus 2023 om 20:00 • Aangepast 22 augustus 2023 om 02:03
nl
Zes weken geleden werd de 60-jarige Jacqueliena door haar bovenbuurman neergestoken. Daar ging een langlopende burenruzie aan vooraf. “Hij gooide een asbak naar mijn hoofd en is daarna van zijn balkon gesprongen om mij neer te steken”, vertelt het slachtoffer. Ze doet haar verhaal aan Omroep Brabant, omdat ze boos is dat de gemeente, politie en woningbouwstichting niet eerder hebben ingegrepen.
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

Jacqueliena woont al 22 jaar in het appartementencomplex aan de Trompstraat in Helmond. “Het is hier erg gehorig. Je hoort precies wat de bovenburen zeggen en doen”, begint ze. De laatste drie jaar heeft ze alleen maar last van haar bovenburen. “Het begon met een stel dat drugs gebruikte. Toen die vertrokken, kwam de Syriër er wonen die mij nu heeft neergestoken.”

“Dag en nacht was hij aan het treiteren, maar ik liet me niet wegjagen.”

Met de 33-jarige Syriër heeft Jacqueliena al anderhalf jaar ruzie. “Er liggen 46 meldingen van overlast bij de politie. Zo heeft hij mijn hond proberen te vergiftigen. Hij draaide midden in de nacht Arabische muziek, gebruikte mijn tuin als asbak en hij piste vanaf zijn balkon in mijn tuin. Ik noem hem een psychopaat sinds hij een kapotgesneden vogel in mijn tuin heeft gegooid.”

Volgens de 60-jarige Helmondse wilde haar bovenbuurman haar vanaf de eerste dag weg hebben. “Hij vond mij te oud. Het laatste jaar had ik hier gewoon geen leven meer. Het was klote met een grote K." Gesprekken met de woningbouwstichting leidden tot niks. “Dag en nacht was hij aan het treiteren, maar ik liet me niet wegjagen.”

"Hij trok aan mijn haren zodat ie mij goed kon steken.”

Op zondagmiddag 25 juni lag Jacqueliena in haar tuin te genieten van de zon. Ineens werd er van boven een asbak op haar hoofd gegooid. “Ik begon te gillen en strompelde naar binnen. In de keuken probeerde ik 112 te bellen. Maar ik verloor zoveel bloed dat ik niet verder dan 11 kwam.” Daarna zakte ze in elkaar. Toen ze bijkwam, bleek haar bovenbuurman van het balkon gesprongen te zijn en stond hij met een mes boven haar.

“Roepen lukte niet meer, ik kon alleen maar afweren. Hij trok aan mijn haren zodat ie mij goed kon steken.” Hij riep dat hij me dood ging maken terwijl hij op me in stak. Uiteindelijk werd Jacqueliene vijf keer gestoken in haar arm, borstkas en onder haar borst. “Hij heeft mijn long kapot gestoken”, vertelt ze geëmotioneerd. “Ik moet het vanaf nu rustig aan doen en ik zal nooit meer kunnen fietsen.”

"Als hij hulp had gekregen was het nooit zover gekomen.”

Volgens het slachtoffer hadden instanties zoals de politie, gemeente en de woningbouwstichting eerder moeten ingrijpen. “Hij komt uit Syrië en was duidelijk getraumatiseerd. Hij kreeg geen begeleiding en dat is dieptriest. Het is de afgelopen maanden erger en erger geworden. Als hij hulp had gekregen was het nooit zover gekomen.”

Twee dagen voor de steekpartij was er nog een gesprek tussen de twee buren en de wijkagent. "De bovenbuurman zei toen dat hij wilde verhuizen. Maar dat wilde hij helemaal niet, hij wilde gewoon die agent weghebben. Ik wist dat het fout zou gaan."

Jacqueliene wil zo snel mogelijk weg uit haar appartement aan de Trompstraat. “Ik kan niet meer in de keuken zijn. Ik zie continu die horrorbeelden voor me.”

Stichting Woonpartners wil niet op het verhaal reageren 'omdat dan de privacy van bewoners in het gedrang komt'. Ook de politie wil het verhaal niet bevestigen. Een woordvoerder zegt wel dat agenten 'regelmatig zijn langs geweest voor conflictbemiddeling'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!