Els redt Berner Sennen van leven achter de tralies bij omstreden fokker

12 augustus 2023 om 10:07 • Aangepast 22 augustus 2023 om 02:01
nl
Jarenlang lag ze in een kennel bij hondenfokker Jan P. in Eersel. Niet in afwachting van een nieuw baasje, maar als fokteef om pups te krijgen zodat de jonge hondjes weer verkocht konden worden. Een triest leven achter de tralies, zonder uitzicht op een warme mand. Maar de Berner Sennen kon dankzij Els Adams van Stichting Dier en Project van het terrein van de omstreden fokker worden weggehaald en kreeg een tweede kans. “Ik heb haar Feestje genoemd, want het is een feestje dat we haar mee mochten nemen.”
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

De fokkerij KwispelEnzo ligt al jaren onder de loep bij verschillende instanties vanwege de vele misstanden. Op het terrein in Eersel werden meer dan zevenhonderd honden gehouden voor de broodfok. Labradors, jack russels, boomertjes, dwergkeesjes en border collies, voor zo’n beetje ieder ras kon je bij Jan P. terecht.

Soms kon P. dieren niet kwijt of was een teefje te oud om nog nestjes te krijgen. Dan belde hij Els. “Hij vroeg me dan of ik de honden wilde hebben. En ik zei nooit nee", zegt ze.

"Het ging me door merg en been."

Toen ze een keer in Eersel was om acht honden op te halen waar de fokker afstand van wilde doen, zag ze de Berner Sennen voor het eerst.

“Aan het einde van een lange gang stond een kennel waar ze lag, met een groot aantal pups. Er was geen ruimte om even weg te komen van de hongerige kleintjes. Toen ik haar passeerde, stak ze haar poot door de tralies heen en raakte ze me aan. Het ging me door merg en been. Die moet hier weg, dacht ik. Maar de fokker wilde haar niet kwijt, hij had maar één Berner Sennen en die pups leverden geld op.”

"Er is geen dag of nacht voorbij gegaan dat ik niet aan haar dacht."

Maanden later zag Els haar nogmaals, in dezelfde kennel. Tien kleintjes had ze toen. De hond bleef maar door haar hoofd spoken, anderhalf jaar lang. "Er is geen dag of nacht voorbij gegaan dat ik niet aan haar dacht", zegt ze.

“En toen, opeens, belde hij me op. 'Ik heb een hond die je op kunt halen, een Berner Sennen. "Ik wist, dat is ze. In alle vroegte ben ik naar Eersel gereden. Ze sprong meteen bij me in de auto. En ik zweer je, toen we wegreden, knipoogde ze naar me.”

Het ontroert Els nog steeds. "Het was zo'n euforisch gevoel dat ik haar mee mocht nemen. Ik krijg weer een dikke strot als ik eraan terugdenk. We hebben alle klitten uit haar vacht geknipt en haar gewassen. Ze was meteen thuis." Vier maanden lang bleef Feestje bij de opvang. "Toen meldde zich een geweldig, nog jong stel uit Groningen, helemaal aan de andere kant van Nederland."

"Je moet weten waar je aan begint als je een hond met zo'n verleden in huis haalt."

"Ze zijn zes keer komen kijken, heel volhardend”, glimlacht Els. “En dat is goed, want we geven onze honden echt niet zomaar mee. Je moet weten waar je aan begint als je een hond met zo’n verleden in huis haalt. Het vraagt veel toewijding, geduld en inlevingsvermogen om een dier te socialiseren in de wereld buiten de kennel. Verkijk je daar niet op.”

Feestje is nu tien jaar oud. Ze was erbij toen haar baasjes trouwden en onlangs werd er een baby geboren. Els krijgt wekelijks een update hoe het met de Berner Sennen gaat, met vrolijke foto’s waarop te zien is hoe ze bij het kindje ligt.

"Het was lastig om haar af te staan. Ik had haar het liefst zelf gehouden", geeft Els toe. "Maar laten we reëel zijn, ik ben niet de enige op de wereld die goed is voor dieren."

Stichting Dier en Project ligt in het groene buitengebied van Nispen. Het is een zogenoemde allerlaatstekansopvang, waar mishandelde of moeilijk plaatsbare dieren onderdak krijgen. Er verblijven ongeveer honderd dieren.

Afgelopen maanden haalde de NVWA alle dieren weg bij de fokker in Eersel.

Feestje was erbij toen haar baasjes trouwden. (Foto: Stichting Dier en Project)
Feestje was erbij toen haar baasjes trouwden. (Foto: Stichting Dier en Project)
Foto: Stichting Dier en Project
Foto: Stichting Dier en Project

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!