Ballonfestival is terug van weggeweest: 'Dit is onze passie'

11 augustus 2023 om 22:50 • Aangepast 22 augustus 2023 om 02:02
nl
Fans van luchtballonnen moesten er vier jaar op wachten, maar vrijdagavond was het Ballonfestival Grave terug van weggeweest. Duizenden mensen keken hun ogen uit.
Profielfoto van Hans JanssenProfielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

Er was ook alle reden voor, want aan het evenement doen tientallen luchtballonnen mee. Ze wijken af in vorm, kleur, tekeningen en tekstopdruk. De ene is nog origineler dan de andere.

Toch was het nog even onzeker of het vrijdagavond wel van start kon gaan. Er was regen voorspeld, maar de bui viel uiteindelijk mee, waardoor rond zeven uur het licht op groen kon worden gezet.

"Iedereen bleef maar vragen wanneer het festival terug zou komen."

Sinds 2019 was het Ballonfestival Grave van de agenda verdwenen en bleef het terrein aan de Jan van Cuykdijk leeg. "Na tien jaar was het zo immens groot geworden dat het ons boven de pet ging. Maar nu", vertelt Noor, "hebben we een deel uitbesteed en is het weer gelukt. Ballonnen zijn onze passie en iedereen bleef maar vragen wanneer het festival in Grave weer gehouden zou worden. Toen hebben we het weer geprobeerd. Wat hier neergezet is, is echt prachtig. Het is zo druk. Duizenden mensen zijn hier naartoe gekomen en daar doe je het voor."

De meesten kwamen om te kijken, zoals mensen die in de buurt op vakantie zijn. Anderen, zoals het echtpaar Jeltje en Jan Bosch uit Grave, gingen echt de lucht in. Jeltje: "Voor mij wordt het de eerste keer, mijn man heeft het al eens meegemaakt. Dit jaar zijn we 51 jaar getrouwd en dat leek ons een mooie aanleiding. We gaan in ballon 14, een speciale, een Love-ballon. Lekker romantisch." Jan, met een lach: "Romantisch, met tien anderen."

"Het is toch een bucketlijstding."

Twee van de mensen die in een gouden ballon stappen, zijn moeder Paula en dochter Eva Schouten. Moeder: 'Ik vroeg mijn dochter of ze meewilde en ze zei gelijk dat ze er heel veel zin in had. Het lijkt mij een hele ervaring te gaan worden. Ook om de omgeving waar ik woon, ik kom uit Wijchen, vanaf een andere kant te bekijken." Daar verkneukelt Eva zich ook op: "Ik hoop dat ze boven Molenhoek gaan varen, want daar staat mijn huis. Waarom ik het zo leuk vind? Ik wil net als mijn moeder de omgeving vanuit de lucht bekijken en het is toch ook een bucketlijstding."

Voor Irma Bongers was het een grote verrassing. Zij is vrijdag jarig en kreeg de ballonvaart aangeboden door haar vriend Mark Zwartjes. "Dit is echt een hele leuke verrassing, had ik echt niet verwacht. Het is voor het eerst dat ik dit meemaak", vertelt de jarige. Mark gaat overigens mee en zal vooral gaan genieten van de rust die van zo'n ballonvaart uit zou gaan.

De enorme drukte bewees het gelijk van de organisatie: Grave heeft het ballonfestival echt gemist (foto: Rochelle Moes).
De enorme drukte bewees het gelijk van de organisatie: Grave heeft het ballonfestival echt gemist (foto: Rochelle Moes).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!