Mathieu van der Poel valt en kan wereldtitel mountainbike vergeten

12 augustus om 16:47 • Aangepast 22 augustus om 02:03
nl
Mathieu van der Poel kan de wereldtitel bij het mountainbiken vergeten. Minder dan drie minuten na de start van de wedstrijd in Glasgow viel hij en kon hij niet verder.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

Van der Poel ging in een van de eerste bochten in de korte startronde onderuit.

Een week geleden veroverde hij in dezelfde Schotse stad nog de wereldtitel op de weg. "Jammer dat dit nu iets afneemt van de euforie over die zege", zo zei de alleskunner op de fiets. Hij was teleurgesteld. "Ik weet niet goed wat ik moet zeggen. De schade valt wel mee, al viel ik wel op dezelfde kant als vorige week in de wegwedstrijd. Maar dat is één ding: ik ben vooral boos op mezelf. Dit is gewoon mijn eigen fout", vertelde Van der Poel niet veel later bij de teambus. "Mijn voorwiel gleed weg op dat grind, het makkelijkste deel van het parcours nota bene."

De wereldtitel was uiteindelijk voor de Brit Tom Pidcock, een renner die Van der Poel ook op de weg en in het veldrijden regelmatig treft. Pidcock had de wegrace laten schieten om optimaal voorbereid aan de start van de mountainbikerace te staan.

Olympische Spelen
Vooraf was het Van der Poels uitgesproken ambitie om bij de eerste tien tot vijftien renners te finishen. Daarmee zou hij voor Nederland een zeker ticket voor de Spelen van Parijs binnenhalen, door hem dan zelf in te vullen. Vrijdag bleek dat eigenlijk al niet meer nodig dankzij de vijfde plaats van Tom Schellekens bij de beloften. "Ik moet Tom daarvoor bedanken", sprak Van der Poel. "Het is zonde om een mooie week zo af te sluiten."

Twee jaar geleden viel Van der Poel bij de Olympische Spelen in Tokio ook al in de crosscountry. Toen leidde dat tot een rugblessure. Daarna fietste hij een kleine twee jaar niet meer op de mountainbike.

Trilogie
Mathieu van der Poel werd vorige week nog wereldkampioen op de weg. Ook is hij de regerend wereldkampioen veldrijden. Met een WK-titel op de mountainbike, had hij een unieke trilogie op zijn naam kunnen schrijven.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!