Lange carrière als wielerspeaker eindigt voor Kees Maas in zijn Etten-Leur

19 augustus 2023 om 17:00 • Aangepast 29 augustus 2023 om 02:03
nl
Van de Tour de France tot de Giro en van de Vuelta tot de Draai van de Kaai: de stem van Kees Maas (77) was bij zo'n beetje elke finishlijn te horen. De wielerspeaker neemt zondag afscheid op de plek waar hij geboren en getogen is, tijdens de Ronde van Etten-Leur.
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

In al die jaren bouwde Kees een bijzondere band op met de renners. "Ik heb een geweldige band met de oude wielerhelden," vertelt hij trots. "Miguel Indurain, vijfvoudig winnaar van de Tour de France, fietste in Roosendaal het hele peloton aan flarden. Na afloop zei hij gracias. Dat was echt geweldig!'"

"Toen Indurain het podium op kwam, liep hij met een grote boog om Mart Smeets heen."

Een jaar later kwamen de twee elkaar weer tegen bij de Amstel Gold Race in Maastricht. "Mart Smeets en ik presenteerden de renners. Toen Indurain het podium op kwam, liep hij met een grote boog om Mart Smeets heen een begroette me met ma amigo! Dat voelde lekker ja," zegt de grijnzende wielerspeaker.

Nog een mooi verhaal: "Jan Raas kwam langs op de verjaardag van mijn schoonmoeder. Dat had ik hem gevraagd. Ze had een appeltaart gebakken en heel de familie was er. Direct na de Acht van Chaam belde hij bij mijn schoonmoeder aan. Ze is er drie weken door van slag geweest," vertelt hij lachend.

In 2019 zwaaide Kees al af als speaker op het hoogste niveau. In Ahoy werd hij tijdens het baanwielerevenement Wooning Zesdaagse toegezongen door Lee Towers. Maar echt stoppen deed hij niet. Met de criteriums wilde hij nog even doorgaan. "En de start van de Vuelta in Breda was toch wel de kers op de taart."

"Het publiek gaat zijn stem, humor en het opzwepen van de renners missen."

Ronnie Buiks is voorzitter van de Ronde van Etten-Leur en vindt het jammer dat Kees stopt. "Het publiek gaat zijn stem, zijn humor en het opzwepen van de renners missen."

Ria Maas kijkt heel erg uit naar het afscheid zondag. Ze staat dan samen met een hoop vrienden en familieleden bij de finish. "Ik ben heel trots op Kees," glundert ze. "Ik denk niet dat er een betere speaker is. Daar mag je best trots op zijn."

En Kees zelf? "Ik neem na meer dan een halve eeuw afscheid van mijn speakercarrière. Dat is een gevoelig momentje." Officieel is de Ronde van Etten-Leur niet het allerlaatste optreden van de wielerspeaker. "Dat is pas volgende week vrijdag bij de profronde in Almelo."

LEES OOK: The Voice of Wielrennen Kees Maas neemt na veertig jaar afscheid: 'Ik heb genoten van de renners'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!