Angst voor heftige ontgroeningen in Nieuwkuijk: 'Maar zo zijn we niet'

21 augustus 2023 om 13:36 • Aangepast 29 augustus 2023 om 02:03
nl
Hbo-studentenvereniging Gremio Unio in Den Bosch schreef een brief aan omwonenden in Nieuwkuijk, om ze te waarschuwen voor eventuele overlast tijdens hun kennismakingsweek voor nieuwe leden. Maar de brief schoot bij het Thomashuis, een instelling voor verstandelijk beperkten, in het verkeerde keelgat. De instelling zette de brief op sociale media, met boze reacties richting de vereniging als gevolg. "We doen niet aan de heftige ontgroeningen waar je in het nieuws soms over leest. Jammer dat dat nu wordt gedacht", reageert de vereniging.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Studentenverenging Gremio Unio, de grootste hbo-studentenvereniging van Brabant, ontvangt dinsdag in Nieuwkuijk en Drunen 250 nieuwe eerstejaars die lid willen worden. Dat doet ze al twintig jaar zo. De vereniging is van de HAS Green Academy in Den Bosch die mensen opleidt voor landbouw, voeding en leefomgeving.

Om omwonenden te informeren, heeft de vereniging een brief rondgestuurd. "Wat u zult zien zal misschien erg grof en gemeen op u overkomen", zo is in de brief te lezen. Eerstejaars worden op een rij gezet en moeten doen wat de studenten van de vereniging zeggen. "Er zal worden 'gescholden' door ons op de eerstejaars. Ze moeten onzinnige dingen uitvoeren."

De vereniging schrijft dat het doel hiervan is dat de eerstejaars hier met elkaar over praten en elkaar zo beter leren kennen. "Deze manier van ontvangst is voor ons zeer belangrijk, om een soort overwicht te creëren in de groep. Later in de week zal de sfeer een stuk minder streng worden."

De brief deed de nekharen van medewerkers van het Thomashuis overeind staan. Margriet Wiedijk en Joyce de Bresser schreven een brief terug naar Gremio Unio en plaatsten deze op Facebook. "Het uitschelden, onder meer met het woord mongool zoals vorig jaar is gedaan, en het vertonen van macht is absoluut niet wat wij mee willen geven aan onze bewoners en kinderen. We wensen hier niet mee geconfronteerd te worden", is in de brief te lezen. Ze willen dat de vereniging de activiteiten in Nieuwkuijk aanpast.

"Schelden met mongool doen wij niet."

De HAS en Gremio Unio laten allebei weten dat de woorden in de brief wat 'ongelukkig' zijn gekozen. "We ontvangen met een relatief klein groepje studenten zo'n 250 nieuwe eerstejaars. Die moeten we in bedwang houden de hele week, om alles goed te laten verlopen", zegt Corné Korstanje, voorzitter van de kennismakingscommissie van Gremio Unio. "Met het woord 'uitschelden' bedoelen we dat er soms wordt geroepen dat mensen hun koppen dicht moeten houden. Schelden met 'mongool' doen wij gewoon niet."

De onzinnige activiteiten waar de vereniging over schrijft, zijn ook onschuldiger dan misschien lijkt. "Het zijn speelse dingen om een leuke sfeer tussen de studenten de creëren. Denk aan opdrukken of kruiwagen lopen."

De studentenvereniging, de HAS en de gemeente Heusden laten alle drie weten dat ze tot nu toe nog nooit klachten hebben gehad over de kennismakingsweek van de vereniging. Buurtbewoners zouden het juist altijd wel leuk vinden. "Ze komen vaak kijken en maken dan een praatje met ons", zegt Korstanje. "Bewoners vinden het heel leuk dat er wat commotie is", zegt de woordvoerder van de HAS. Buurtbewoners in Nieuwkuijk zeggen maandagmiddag ook tegen Omroep Brabant dat ze afgelopen jaren geen last hebben gehad van de studenten.

"Het zijn geen traditionele praktijken."

Omdat de brieven op social media zijn geplaatst, kan de studentenvereniging nu rekenen op boze reacties. "Respectloos zijn jullie. Ga dit lekker bij je ouders in de tuin doen", schrijft Janet bijvoorbeeld. "Jullie zijn helemaal gestoord om zoiets in Drunen te doen. Waar is het misgegaan bij jullie", schrijft Seila.

Dat vindt Korstanje jammer. "Wij zijn niet zo'n vereniging zoals die je soms in het nieuws ziet met heftige ontgroeningen. Onze ontgroening hebben we jaren geleden afgeschaft. We zijn nu een gezelligheidsvereniging." Dat onderschrijft de HAS. "Het zijn geen traditionele praktijken, zoals 'drink 12 liter bier', wat we in bijvoorbeeld Groningen hebben gezien", zegt de woordvoerder.

Burgemeester Willemijn van Hees heeft maandagmiddag gesproken met de studentenvereniging. Ze laat weten dat het een goed en open gesprek was. De gemeente vertrouwt erop dat de vereniging haar verantwoordelijkheid neemt en dat het een gezellige week wordt zonder scheldpartijen.

Gremio Unio heeft ook gesproken met het Thomashuis. Ze laten weten dat ze allebei hun kant hebben uitgelegd en dat het meningsverschil blijft. De vereniging gaat de activiteiten niet aanpassen, maar zegt wel rekening te willen houden met het Thomashuis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!