Slangen ontsnappen steeds vaker, maar de baasjes melden zich niet

24 augustus 2023 om 07:00 • Aangepast 1 september 2023 om 02:02
nl
Een ontsnapte slang zorgt vaak voor veel opschudding, bijvoorbeeld toen maandagavond in Veghel een rode rattenslang gevonden werd. Toch gebeurt het steeds vaker dat er een slang tussenuit glipt. Die dieren worden allemaal naar reptielenopvang De Oliemeulen in Tilburg gebracht en daar zit het inmiddels bomvol met gevonden slangen. “Iedere maand komt er wel een bij”, zegt dierverzorger Lars Vermeeren.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

Ook de slang die maandag in Veghel gevonden werd, kreeg een plekje in de opvang. Een paar dagen later heeft de eigenaar van het dier zich nog niet gemeld. “En dat gaat waarschijnlijk ook niet gebeuren”, zegt Lars. “Dat zouden we wel willen, maar dat gebeurt niet zo vaak. Mensen schamen zich of vinden het wel prima zo.”

Volgens Lars heeft De Oliemeulen nu al 50 tot 60 rattenslangen. "Iedere maand komt er wel een bij. Gevonden of door mensen gebracht.” En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Want er worden ook slangen bij dierenwinkels of andere opvangcentra gebracht.

“Het is hier net een bejaardentehuis voor slangen.”

De rode rattenslang is de meest gehouden soort in gevangenschap en kan met gemak twintig jaar oud worden. Dat beseffen mensen volgens de dierverzorger vaak niet. “Vaak komen ze bij ons terecht als ze een paar jaar oud zijn en worden ze nooit meer opgehaald”, zegt Lars. “Het is hier net een bejaardentehuis voor slangen.”

Dat is het afgelopen jaar nog erger geworden door de energiecrisis. “Die reptielen leven in een verblijf met een warmtelamp. Dat kost veel stroom en dus besluiten mensen om hun dier weg te doen. En die komt dan ook weer hier terecht.”

Als het zo nog lang doorgaat, moeten ze bij de opvang uiteindelijk nee verkopen, omdat er geen plek meer is voor alle slangen. “Denk daarom goed na als je een slang wilt", drukt Lars mensen op het hart. "Het is geen knuffeldier en besef dat je ze twintig jaar moet verzorgen. Kan je dat niet, neem er dan geen. En lees je goed in over hoe je ze moet houden, dan ontsnappen ze niet.”

LEES OOK: Wurgslang gevonden op straat: 'Knijpen er snel tussenuit'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!