Aziatische hoornaar moordt bijen uit: 'Het is echt een ramp'

25 augustus 2023 om 18:00 • Aangepast 8 september 2023 om 02:04
nl
Aziatische hoornaars teisteren de bijenvereniging in Bladel. Imker Jo Walen ziet dat zijn bijen aangevallen worden door de hoornaar. “Hij pakt een bij, haalt de vleugels en de poten eraf en eet ‘m dan op.” Walen heeft een paar straten van zijn huis een enorm nest gevonden en dat moet volgens hem zo snel mogelijk weg. “Als we ze nu niet aanpakken hebben we over een paar jaar een heel groot probleem.”
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

Jo Walen is al ruim veertig jaar imker. “Het is echt van vader op zoon gegaan, ik ben de zevende generatie die bijen heeft.” Trots laat hij zijn bijenkasten zien als hij plots een Aziatische hoornaar op jacht ziet. “Hij hangt voor de bijenkasten en wacht tot er een bij terug naar de kast vliegt. Hij probeert een bij te pakken met zijn poten en neemt 'm dan mee.”

“Ze moorden de bijen uit.”

De Aziatische hoornaar komt uit Zuidoost-Azië. In 2004 kwam deze hoornaar via een vrachtschip met Chinees aardewerk naar Frankrijk. Dertien jaar later was het diertje ook in Brabant, in Raamsdonk werd de eerste gezien. De Aziatische hoornaar is schadelijk voor honingbijen, hommels en andere bestuivende insecten.

“Ze moorden de bijen uit”, zegt Walen. “Omdat ze hier niet thuishoren hebben ze hier geen vijanden en breiden ze zich enorm snel uit.” De imker vertelt dat een nest met Aziatische hoornaars zo’n 150 koninginnen heeft, de schatting is dat een derde de winter overleeft. “Als we er niks aan zouden doen zou één nest nu in Bladel, vijftig nesten volgend jaar kunnen zijn.”

“Als we dat laten gebeuren worden binnen een paar jaar onze bestuivers uitgeroeid”, gaat de Walen verder. “Over een paar jaar krijgt de Aziatische hoornaar de overhand en dan wankelt ons hele ecosysteem. Het gevolg is dat we dan een lagere opbrengst van gewassen hebben.”

“We zenderen Aziatische hoornaars en volgen deze dan naar het nest.”

Toen Jo Walen en collega-imkers de Aziatische hoornaar zagen vliegen, zijn ze meteen op zoek gegaan naar het nest. Met lokpotten op verschillende plekken in Bladel werd de locatie van het nest bepaald. En na een maand zoeken vonden ze het uiteindelijk: in een boom bij een verzorgingstehuis.

Het is een opluchting voor de imker dat ze het nest gevonden hebben. “De zorgen zijn nu weg. Nu kan de provincie het nest gaan ruimen.” Zonder deze vondst was de paniek toegeslagen bij Walen. “Dat ze een bij pakken is niet erg, honderd bijen pakken is ook niet erg. Maar als we er straks vijftig hebben en die pakken allemaal honderd bijen dan is het echt een ramp.”

Ook de provincie Brabant maakt zich zorgen, ze doen er alles aan om de hoornaar weg te krijgen. “We zenderen Aziatische hoornaars en volgen deze dan naar het nest”, weet een woordvoerder. Deze wordt dan vervolgens door een specialist verwijderd. Volgens imker Jo Walen is het vangen, en vervolgens doden, van de koninginnen ook belangrijk om zo nieuwe nesten te voorkomen.

De Aziatische hoornaar (rechtsonder) op jacht
De Aziatische hoornaar (rechtsonder) op jacht

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!