Video

Vos op klaarlichte dag gespot op straat, Mitch werd eerst niet geloofd

28 augustus om 18:05 • Aangepast 8 september om 02:04
nl
Wolven, wilde zwijnen en vossen. Ze zijn voor de duvel niet bang. Geregeld worden deze dieren, die eigenlijk in de natuur thuishoren, op straat gesignaleerd. Meestal ’s avonds of ’s nachts, maar Mitch Gielen uit Eindhoven zag er maandagmiddag één. Gelukkig had hij de beelden nog, want zijn vrouw en kinderen geloofden hem eerst niet. Maar het is wel degelijk een vos die hij door de Jan van de Capellelaan zag lopen.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

“Het was tegen half drie”, vertelt de 36-jarige Gielen, die in het Eindhovense stadsdeel Tongelre woont. “We waren vannacht teruggekomen van vakantie en ik was mijn auto aan het wassen, toen ik die vos zag. Het beestje zat aan een vuilniszak te knabbelen. Niet verwonderlijk, want het was volgens mij nog een jonkie. Het zag er bovendien dun, slecht verzorgd en verwaarloosd uit.”

Gielen twijfelde geen moment en filmde het scharminkel toen het dier de weg overstak en zijn pad over de stoep vervolgde. Ook mensen van de Ergon, de sociale werkvoorziening, die er hun wagen hadden geparkeerd, zagen het vosje lopen. Uiteindelijk geloofden ook Mitch’ vrouw en kinderen zijn verhaal, toen ze het filmpje zagen.

"Ik krijg veel meldingen van vossen die de weg kwijt zijn."

“Maar waar hij vandaan komt? Ik zou het niet weten. In de buurt waar wij wonen, is geen natuurgebied waar de vos zou kunnen verblijven”, zo vraagt de Eindhovenaar zich af. Dinsdag kan hij op zijn werk dus niet alleen over de vakantie, maar ook over het vosje vertellen. “Dat zal bij de koffieautomaat zeker gebeuren”, verwacht Gielen.

Hij is overigens niet de enige die dit in het Eindhovense stadsdeel heeft meegemaakt. Twee stadgenoten melden dat ze ook al een vos hebben zien lopen. De zoon van Eric Nettekoven zag er vorige week woensdag een in de voortuin staan van zijn flatwoning aan de Jan van de Capellelaan. En Daniel ziet regelmatig vosjes wandelen door de kantoortuin van zijn werkgever in Tongelre.

"Het dier moet in zijn eentje op zoek naar voedsel."

Frans Kapteijns, onze natuurexpert bij uitstek, verwacht dat de komende tijd mogelijk meer van dit soort verhalen zullen opduiken. “In deze periode krijg ik in de regel heel veel meldingen van vossen die de weg kwijt zijn. Op hun weg naar volwassenheid”, legt de boswachter uit Oisterwijk uit.

“Mannetjesvossen hebben de gewoonte om rond september en in oktober hun jonkies uit het nest te stoten. Ja, het zijn harde rekels, die mannetjes. Ze vinden het de hoogste tijd dat hun nakomelingen op eigen benen gaan staan. Hoe meer huizen er worden gebouwd, hoe groter de kans is dat vosjes dan niet in de natuur, maar in de bewoonde wereld op zoek gaan naar een eigen territorium. Dat zal bij deze exemplaren in Eindhoven wellicht ook het geval zijn geweest. Maar mogelijk zal er toch ergens in de buurt een vossenhol zijn. Dat een van die jonkies er zo slecht uit zag, lijkt me dan ook logisch: het dier moet in zijn eentje op zoek naar voedsel.”

Een vos in de voortuin van een flat aan de Jan van de Capellelaan (foto: Eric Nettekoven).
Een vos in de voortuin van een flat aan de Jan van de Capellelaan (foto: Eric Nettekoven).
Een vos wandelt door een kantoortuin in Tongelre (foto: Daniel Migchels).
Een vos wandelt door een kantoortuin in Tongelre (foto: Daniel Migchels).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!