Video

Stuw bij Grave is kapot: scheepvaart op de Maas stilgelegd

1 september om 11:41 • Aangepast 13 september om 16:42
nl
Er zijn grote problemen op de Maas bij Grave, doordat de stuw kapot is. Bij onderhoudswerk zijn onderdelen van de stuw kapot gegaan, waardoor het Maaswater niet wordt tegengehouden en extra hard door de rivier wegstroomt. Een paar jaar geleden trad een soortgelijk probleem op, waardoor woonboten en havens droog kwamen te liggen. Ook nu ligt het scheepvaartverkeer stil. Het water in de Maas zou 1,5 meter kunnen zakken.

Het probleem is ontstaan door twee kapotte jukken. Dat zijn de palen waar de schuiven van een stuw tussen hangen. Daardoor kunnen de schuiven open en dicht. Omdat die jukken nu geklapt zijn, heeft het Maaswater vrij spel. Dit gebeurde tijdens werkzaamheden aan de stuw in Grave.

Een aannemer die op de plek aan het werk was, probeert de problemen op te lossen. Maar dat is een ingewikkelde klus, omdat de stroming erg sterk is. Ondertussen haasten (woon)booteigenaren zich naar de nabijgelegen haven toe, om hun bootje in een zo diep mogelijk stuk te ankeren. Het waterpeil zakt snel, namelijk.

"Nu al twee meter", vertelt eigenaresse Katja de Meester vanaf haar bootje. "En dat worden er misschien wel vier", roept een vriendin vanaf de kade. Ze zijn snel vanuit hun werk naar de haven gekomen om de boot vast te ankeren.

"Als het hier dadelijk droog komt te staan, dan vallen de bootjes om."

Voor wie dat wat moeilijker wordt, is vakantieganger Jasper van de Berg. Die zou vandaag eigenlijk terug naar huis varen. "Maar dat zal niet meer lukken", vertelt hij met een grijns. Echt rouwig is hij er niet om. "Het heeft ook wel weer iets", grinnikt hij. Bovendien heeft hij de fiets mee, dus hij vermaakt zich hier wel.

De problemen moeten snel opgelost worden, weet de havenmeester. "Als het hier dadelijk droog komt te staan, dan vallen de bootjes om. En dan kan er ook schade aan de vaartuigen ontstaan", aldus de havenmeester.

Er is nog niet bekend hoe lang de problemen gaan duren. Eind december 2016 waren er soortgelijke problemen, doordat er een boot tegen de stuw aan voer. Toen lag het vaarverkeer meer dan een half jaar stil.

LEES OOK: Dagen, weken of maanden? Compleet onduidelijk wanneer problemen bij stuw Grave opgelost zijn

Stuw bij Grave
Stuw bij Grave

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!