Video

Vrouwtjesotter in de Biesbosch zorgt voor ophef

5 september om 17:43 • Aangepast 20 september om 02:03
nl
Er is ophef ontstaan over een vrouwtjesotter die mogelijk tegen de regels in is uitgezet in de Biesbosch. Een natuurorganisatie hoopt dat het beestje het gezelschap zoekt van de mannetjesotter die in maart is ontdekt in het natuurgebied. De diersoort was sinds 1960 niet meer gezien in de Biesbosch.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door
Frits van Otterdijk

Het mannetje wist zelf de weg te vinden naar Nationaal Park De Biesbosch op de grens van Brabant en Zuid-Holland. Het wachten was daarna op een vrouwtje.

Natuurbeschermers besloten een handje te helpen en zetten voor de zomer een vrouwtjesotter uit. Dat dier was vlak na haar geboorte gevonden in een gracht in Zwolle. Een wildopvangcentrum in Friesland bracht de babyotter met de fles groot en liet het daarna uitzetten in de Biesbosch, iets wat pas geleden naar buiten kwam.

Volgens Staatsbosbeheer is dit niet de manier om te zorgen voor meer otters in de Biesbosch. "We hadden graag gezien dat het natuurlijke proces de ruimte had gekregen", aldus boswachter Harm Blom.

De gang van zaken heeft nu geleid tot kritische vragen van de BBB, SGP en JA21 aan het Zuid-Hollandse provinciebestuur. Het is niet bekend of de het aantal otters een thema is voor de Brabantse politiek en het provinciebestuur.

In een reactie laat de Natuur- en Vogelwacht Biesbosch, die betrokken is geweest bij de uitzetting van de vrouwtjesotter, weten dat er geen sprake is van een illegale actie. Volgens de organisatie is de natuurbeschermingswet niet overtreden.

De eerste beelden van de mannetjesotter:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!