KRAAK VRAAGT DOOR

Oud-renner Rini Wagtmans weet het zeker: dat wielermuseum komt er

6 september 2023 om 16:20 • Aangepast 15 september 2023 om 02:00
nl
Oud-wielrenner Rini Wagtmans (76) uit St. Willebrord weet het zeker: dat nationale wielermuseum dat komt er. En als het aan hem ligt komt het in West-Brabant. Zelf zal hij er niet al te vaak te zien zijn, want hij vertrekt binnenkort voorgoed naar Florida, naar zijn nieuwe liefde Vera. Maar zijn imposante wielerverzameling krijgt er een plek. Binnen een jaar moet er een plan klaarliggen. Rini heeft er alle vertrouwen in, zo vertelt hij woensdag in het TV-programma 'KRAAK vraagt door' van Omroep Brabant.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Het zou hem veel waard zijn, als hij zijn verzameling niet bij het oud vuil hoeft te zetten. Dan kan hij met een gerust hart verhuizen vanuit zijn appartement in Breda waar hij nu woont naar het altijd zonnige Florida.

Een nieuw leven voor een man die al het nodige achter de rug heeft. Vanuit zijn jeugd gewend aan tegenslag, maar het moeilijkste in zijn leven was toch het overlijden van zijn vrouw Ria in 2019. Ze waren 53 jaar getrouwd en Rini had het idee dat ook zijn leven voorbij was. "Ik dacht: dat was het dan", zegt hij. Na een jaar en vier maanden zocht hij contact met een Facebook-vriendin van zijn vrouw: Vera. Het klikte en het leven kreeg voor Rini opnieuw kleur.

"Het enige dat ik meeneem is een urn."

Hij zet nu een dikke vette streep onder zijn leven in Nederland. "Het enige dat ik meeneem is een urn," zegt hij gekscherend. En hij weet ook al wat er met zijn as moet gebeuren als die eenmaal in de urn zit. "Uitstrooien vanaf de kerktoren in St. Willebrord. Want ik blijf voor altijd een Willebrordse jongen."

Niet dat hij alleen maar prettige herinneringen heeft aan dat dorp. Want zijn jeugd was niet eenvoudig. Zijn vader was alcoholist. "Een lieve man, als hij niet had gedronken," zegt hij. En ook met zijn moeder was iets aan de hand, merkte hij op de lagere school toen kinderen hem nariepen: 'je moeder is een hoer'.

Vijf kinderen had zij, van drie verschillende vaders. "Mijn moeder was een goed mens, maar vrouwen hadden het in die tijd ook niet gemakkelijk. Mijn vader verdiende 17 gulden en de helft ging al op aan drank. Er bleef net genoeg over om een paar broden te kopen."

Toen zijn moeder er vandoor ging met een andere man, hielp de kleine Rini met het inladen van de auto. Maar zijn koffertje werd er uit gehaald, hij mocht niet mee. Drie van de vijf kinderen kwamen in tehuizen terecht, maar Rini vond onderdak bij zijn tante Koske in Zundert. Een vrouw die hij zijn hele leven dankbaar is gebleven.

"Het geluk moet je afdwingen."

Aan haar heeft hij ook zijn wielercarrière te danken, denkt hij. Precies vijftig jaar geleden kwam daar al een einde aan omdat hij last had van zijn hart. Hij was toen nog maar 26 en kon terugkijken op een mooie loopbaan, inclusief drie gewonnen etappes in de Tour de France. Geen andere renner durfde zo hard van de berg als Rini Wagtmans. Door zijn witte haarpluk voor op zijn hoofd stond hij in die jaren bekend als 'de witte bles'.

Nu heeft hij alleen nog maar wit haar en bereidt hij zich voor op wat hij hoopt nog een paar mooie jaren in Florida. Van één ding is hij in zijn leven wel overtuigd geraakt. Het geluk moet je afdwingen. "Zeker als je ouder bent moet je niet gaan zitten wachten, het komt niet vanzelf naar je toe."

'KRAAK vraagt door' wordt elke woensdag uitgezonden om 17.15 en daarna herhaald. Het programma is ook online terug te kijken en via Brabant+.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!