Gevel van historisch pand zonder toestemming gesloopt: 'Onbegrijpelijk'

8 september 2023 om 10:52 • Aangepast 20 september 2023 om 02:01
nl
De gemeente Valkenswaard was heel duidelijk: er mag op het voormalige terrein van Schoenfabriek 'De Komeet' gebouwd worden, maar de gevel van het bedrijfspand van de voormalige fabriek moest intact blijven. Toch ligt deze gevel nu grotendeels in puin. De sloop is stilgelegd. En de wethouder is woedend.
Profielfoto van Valkenswaard24Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Op het terrein van de vroegere schoenfabriek worden nu appartementen en huizen gebouwd. Daar is ook een vergunning voor verleend met de nadrukkelijke uitzondering voor de gevel van het nu vrijwel compleet gesloopte bedrijfspand. Het witte gebouw stamt uit 1911. "Het gaat hier om een gebouw met cultuurhistorische waarde", zegt een gemeentewoordvoerder. "De gehele voorgevel moest blijven staan. Dat is ook duidelijk gecommuniceerd met de vergunninghouder."

Onbegrijpelijk
Hoe het mis heeft kunnen gaan, weet de gemeente Valkenswaard niet. Wethouder Bram Bots, die Monumenten en Erfgoed in zijn portefeuille heeft, is erg boos. Voor onbepaalde tijd ligt de sloop en bouw van het pand nu stil.

De wethouder zal snel met de projectontwikkelaar in gesprek gaan. "Als gemeente hebben we juist als doel ons cultureel erfgoed te beschermen en te behouden. En we maken hier duidelijke en goede afspraken over. Dan kan en mag dit niet gebeuren", zegt de woordvoerder.

Herstellen
Als de vergunninghouder tóch gaat bouwen of slopen, dan riskeert het bedrijf een boete. De hoogte van deze boete is 10.000 euro. "Daarnaast moet de projectontwikkelaar met een plan van aanpak te komen waarin is uiteengezet hoe de volledige voorgevel met de functieaanduiding ‘cultuurhistorische waarde’ in ere hersteld zal worden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!