Video

80 kilometer lopen voor zelfmoordlijn: 'Zonder 113 stonden we hier niet'

9 september 2023 om 15:51 • Aangepast 20 september 2023 om 02:03
nl
Dit weekend lopen ruim tweeduizend wandelaars de 80 van de Langstraat. Een tocht van 80 kilometer met de start en finish in Waalwijk. Twee van de deelnemers zijn Semme van Aalst (23) en Kai Hagenaar (22). Ze lopen niet zomaar mee, ze doen dit voor 113 zelfmoord preventie. Beiden hebben ‘donkere gedachtes’ gehad en leven nog dankzij de vrijwilligers van de hulplijn. “We willen geld ophalen voor de helden van 113.”
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

De 2015 wandelaars doen voornamelijk mee voor de sportieve prestatie. Dat is niet het hoofddoel van Semme uit Oudheusden en zijn vriend Kai. “Wij vinden het belangrijk om mentale gezondheid bespreekbaar te maken.”

Een paar uur voor de start van de Kennedymars vertellen de twee openhartig hun verhaal. “Zelf heb ik te maken gehad met donkere gedachtes en ik ben mensen verloren door zelfmoord”, vertelt Kai die een turbulente jeugd heeft gehad. “Toen ik bij jeugdzorg terecht kwam, zorgde dat voor heel veel onrust. Ik zag het leven op sommige momenten niet meer zitten.”

Kai vond een luisterend oor bij 113, de hulplijn voor mensen met zelfmoordgedachtes. “Ze hebben mij tijdens crisismomenten geholpen. Ze luisteren en dat is het allerbelangrijkste. Je kunt je verhaal kwijt zonder dat ze een oordeel hebben.”

Ook Semme heeft een aantal zelfmoordpogingen gedaan. “Via 113 heb ik een therapie gevolgd en dat heeft mij er doorheen geholpen.” Zowel hij als Kai beseffen nu wat de vrijwilligers voor hun hebben gedaan: “Zonder 113 hadden we hier niet meer gestaan”.

"Waarom ben ik er nog, waarom doe ik het nog?”

“Ik ben ze heel dankbaar dat ik er nog ben”, zegt Kai. Hij denkt tijdens de wandeltocht van tachtig kilometer aan iedereen die worstelt met hun mentale gezondheid en de vrijwilligers achter 113. “Lopen is ook de beste manier om tot jezelf te komen. En te denken: waarom ben ik er nog, waarom doe ik het nog?”

“En bij de 59 kilometer staan we even stil bij iedereen die omgekomen is door zelfmoord”, vertelt Semme. “We doen dat bij 59 kilometer omdat iemand die Kai is verloren 59 was. We steken voor haar en alle anderen kaarsjes aan.”

De twee wandelaars hebben al 1445 euro binnengehaald, het uiteindelijke doel is 1500 euro. “Daar kunnen ze nieuwe mensen van opleiden en nieuwe onderzoeken opstarten”, weet Semme. “Negen van de tien mensen bij 113 zijn vrijwilligers, die moeten allemaal goed opgeleid zijn om zulke heftige gesprekken aan te kunnen.”

"Dan is hij het even kwijt en knapt hij op.”

Met Semme en Kai gaat het nu goed. “Ik heb sinds een jaar geen donkere gedachtes meer”, zegt Kai. “Maar het zal altijd bij je blijven, het zal altijd een gevecht zijn. Zolang je er met iemand over kunt praten is het dragelijk.” De twee zijn nu elkaars 113-lijn. “We zijn echt praatmaatjes geworden”, zegt Semme met een grote glimlach “Als ik aan Kai zie dat er iets aan de hand is, dan praten we met elkaar. Dan is hij het even kwijt en knapt hij op.”

En dat is wat iedereen kan doen, weet Semme. “Als je iets wilt doen, moet je luisteren zonder oordeel. Niet meteen met een oplossing willen komen maar gewoon luisteren en er voor iemand zijn.”

Praten over gedachten aan zelfdoding helpt. Je kunt 24 uur per dag bellen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 of chatten via en 113.nl.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.