Video

Deelnemers 80 van de Langstraat bevangen door de hitte

10 september om 15:44 • Aangepast 20 september om 02:00
nl
"Kom niet meer naar het centrum van Waalwijk." Die oproep doet de organisatie van De 80 van de Langstraat, de 80 kilometer lange wandelmars met start en finish in Waalwijk. Tientallen deelnemers raken daar bevangen door de hitte en de inzet van hulpdiensten is maximaal opgeschaald.
Profielfoto van Sven de LaetProfielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

Zo'n 2100 mensen gingen zaterdagavond van start in Waalwijk. "Daarvan waren er zondagmiddag om vijf uur ongeveer 1800 binnen", vertelt Thijs van Beurden van de organisatie. Deelnemers mogen tot uiterlijk half zes vanmiddag finishen. Daarmee mogen ze er anderhalf uur langer over doen dan volgens de officiële regels van een Kennedymars. Normaal moet de 80 kilometer binnen 20 uur worden afgelegd.

In totaal werden er zo'n 600 incidenten geteld, weet Van Beurden. "Maar daarbij gaat het ook al om deelnemers met blaren. Kijken we naar de zwaardere gevallen, waarbij een ambulance nodig was, dan komen we uit op 25. Normaal ligt dat tussen de 10 en 15."

Ondanks de hitte, denkt de organisator dat het verantwoord was om het evenement door te laten gaan. "We hebben vooraf al maatregelen getroffen. Extra waterpunten, meer medische hulpverleners, extra vrijwilligers. En vandaag rijden we al heel de dag met een auto achter de laatste wandelaars." Die kunnen in geval van nood uit het evenement worden gehaald. "Maar de meesten hebben zo'n drive om de finish te halen. Je kunt ze moeilijk handboeien om doen en afvoeren."

"Het weer is echt funest."

Vlak voor de finish probeert een meisje haar hoofd te koelen met natte doeken. Ze is officieel al 'af', vertelt ze. "Ik ben vannacht flauwgevallen. Door de hitte voelt het als 50 graden. Maar ik loop nu het laatste stuk weer met papa mee."

Een cadeautje, want die papa viert zondag zijn verjaardag. Al kost het moeite om daar van te genieten. "Het is heel erg zwaar. Het weer is echt funest. Of je gek bent als je met deze warmte zo ver gaat lopen? Heel gek."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!