Roeiers plaatsen zich voor Olympische Spelen: 'Het was zwaar in de hitte'

11 september 2023 om 08:54 • Aangepast 20 september 2023 om 02:02
nl
De roeiers van de Holland Acht zijn zondag op het WK roeien in Belgrado als tweede geëindigd in de finale. Dat betekent dat onder andere Brabanders Sander de Graaf en Jacob van de Kerkhof een ticket voor de Olympische Spelen in Parijs hebben veroverd. "We zijn supertrots op deze prestatie", vertelt Sander uit Made.
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

De Holland Acht was de laatste Nederlandse boot die in actie kwam op het WK roeien in de Servische hoofdstad Belgrado. Het goud ging naar de Britten, die iets meer dan een seconde sneller waren: 5.24,20 om 5.25,23. De Holland Acht knokte zich tijdens een spectaculaire race naar het zilver. Een evenaring van de prestatie op het vorige WK in Tsjechië.

Sander: "Het was een zware wedstrijd in de hitte. We misten duidelijk de slag in het begin, maar een dappere sprint heeft ons alsnog heel dicht op het goud gebracht."

Het zilver levert tevens een startbewijs voor de Olympische Spelen op voor de Nederlandse roeiers. "We kijken vooruit naar de Spelen in Parijs, dit was zeker een doel van ons", zegt Sander. Hij was er de vorige Spelen in Tokio ook bij, maar toen bij de vier zonder stuurman.

In totaal was Nederland in de olympische klassen in negen finales vertegenwoordigd. Er werden vijf gouden medailles gepakt. De Holland Acht werd in Servië vertegenwoordigd door Sander de Graaf, Jacob van de Kerkhof, Mick Makker, Gert-Jan van Doorn, Guillaume Krommenhoek, Jan van der Bij, Olav Molenaar en Guus Mollee. Dieuwke Fetter was de stuurvrouw.

LEES OOK: Sander is met zijn 2.06 meter een reus in de roeiboot: 'Een groot voordeel'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!