Video

Hier vind je de meeste nagelstylistes van Brabant: 'Hoort bij identiteit'

11 september 2023 om 13:12 • Aangepast 20 september 2023 om 02:01
nl
Schoonheid staat hoog in het vaandel bij de inwoners van Sint Willebrord. Vooral in uiterlijke verzorging blinken ze uit. Niet voor niets zijn in het kerkdorp de meeste kapsalons en nagelstudio's van Brabant te vinden. Met maar liefst 84 kappers en 46 nagelstylistes staat de gemeente Rucphen al jaren aan kop in Brabant.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

Om het maar even in perspectief te plaatsen: volgens de Kamer van Koophandel gaat het in de West-Brabantse gemeente om 36 kappers en 20 nagelstylisten per 10.000 inwoners. In vergelijking met dorpen van dezelfde grootte is dat wel een derde tot de helft meer. En steden zoals Breda en Eindhoven moeten het doen met slechts 17 kappers en zo’n 6 nagelsalons per 10.000 inwoners.

“Wij zijn hier niet ijdel maar we willen er gewoon graag goed verzorgd uitzien”, zegt Zoë Buijsen van nagelstudio NailObsession in Sint Willebrord. De styliste heeft het razend druk. Inmiddels heeft ze zelfs een klantenstop. “Ik krijg wekelijks telefoontjes maar ik heb gewoon geen plek. Ik ben gespecialiseerd in nail art en handgeschilderde nagelversieringen en daar gaat heel veel tijd in zitten.”

"Mensen doen hier niet graag voor elkaar onder."

Mariëtte Suijkerbuijk van kapsalon My Hair in Sint Willebrord heeft aan klanten geen gebrek. “Mensen doen hier niet graag voor elkaar onder, de meesten komen wekelijks langs. Ze werken hard maar ze geven ook graag geld uit om er goed uit te zien. Mooie kleding, verzorgde kapsels en nagels. Het hoort bij onze identiteit en levensstijl want we zijn hier trotse mensen.”

Volkskenner William van Peer in Sint Willebrord herkent die nadruk op uiterlijke verzorging: "Van vroeger uit geldt hier al dat je arm kunt zijn, maar dat dit niet wil zeggen dat je er onverzorgd bij moet lopen. Mijn oma zei altijd dat je moet maken dat je schoon ondergoed aan hebt omdat je nooit weet of je een ongeluk krijgt."

Mariëtte moet lachen: “Iemand die er hier onverzorgd bijloopt valt juist op. Die geef ik mijn visitekaartje.”

"Voor ons is dit heel normaal."

"Ik wist wel dat er hier op elke hoek van de straat een kapsalon of een nagelstudio zit", zegt Zoë Buijsen. "Maar voor ons is dat heel normaal. Pas toen ik met zwangerschapsverlof was, hoorde ik van mijn klanten dat ze nergens terecht konden omdat iedereen vol zat. We zijn hier ook geen concurrenten maar collega's. We helpen elkaar ook altijd."

Mariëtte Suijkerbuijk: “We zijn hier ondernemende mensen en we houden van aanpakken. We hebben hier ook werk genoeg. Ik sta zelfs te springen om meer kappers erbij.”

Wil jij jouw verhaal over Sint Willebrord met ons delen? Dat kan. Verslaggevers Erik Peeters en Raoul Cartens en redacteur Robert te Veele zijn van maandag 11 september tot en met vrijdag 15 september in Sint Willebrord. Je bent welkom in Gemeenschapshuis De Lanteern. Je kan ons ook mailen op [email protected] of app ons op 040-2949492

Mariëtte Suijkerbuijk staat te springen om meer kappers (foto: Erik Peeters).
Mariëtte Suijkerbuijk staat te springen om meer kappers (foto: Erik Peeters).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!