Steeds minder bussen op het platteland, maar Reusel wil lijndienst redden

12 september om 21:51 • Aangepast 22 september om 02:04
nl
Bussen die uitvallen, reizigers die steeds langer moeten wachten en niet weten of er überhaupt wel een bus rijdt. Het personeelstekort onder buschauffeurs wordt steeds meer voelbaar. Zo ook in gemeente Reusel-De Mierden, waar inwoners een petitie zijn gestart om Lijn 143 van Reusel naar Tilburg in leven te houden. De gemeente wil met 75.000 euro proberen om die lijndienst te verbeteren.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

"Arriva heeft na de zomervakantie 2023 weer in de dienstregeling gesneden. Nu is dat gezien de situatie in dit land wel te begrijpen. Maar de paar bussen die nu nog rijden vallen ook alsmaar uit. Met als gevolg: mensen die heel lang moeten wachten en overvolle bussen. Genoeg is genoeg", schrijft de initiatiefnemer van de petitie.

Niels Huijbregts kan dat beamen. Hij is gemeenteraadslid en fractievoorzitter van de partij 'Samenwerking Reusel-De Mierden'. Hij maakt zich al een aantal jaren hard voor een uitbreiding van lijn 143 van Reusel naar Tilburg.

"Als je 's avonds naar het bezoekuur in het ziekenhuis in Tilburg wilt, kom je met de bus niet meer thuis."

Op zondagen rijdt er vanuit Reusel geen bus naar Tilburg. Op zaterdagen rijden tot ongeveer zeven uur in de avond en ook doordeweeks is het na zeven uur in de avond gedaan met de pret. "Als je 's avonds naar het bezoekuur in het ziekenhuis in Tilburg wilt, kun je dat niet helemaal uitzitten. Want dan kom je niet meer thuis", geeft Huijbregts als voorbeeld.

Door de personeelstekorten wordt er nu nóg minder gereden. Zo is nog altijd het zomerrooster van kracht, waardoor er minder bussen rijden.

Reusel-De Mierden wil nu 75.000 euro vrijmaken voor een proef. Met dat geld wil ze op doordeweekse avonden een extra rit naar Tilburg laten rijden, en op zondagen twee extra ritten. Deze ritten zouden worden gereden met een kleinere bus die naar Hilvarenbeek rijdt. "Daar kunnen reizigers overstappen op de bus naar Tilburg."

"Bij personeelstekorten in het ov hebben heel veel mensen daar direct last van."

Na gesprekken met Arriva en de provincie leek het plan te gaan lukken maar zoals het er nu uitziet, moet eerst de provincie goedkeuring geven. "Of dat gaat lukken, daar durf ik oprecht geen uitspraak over te doen. Er zijn al zoveel buslijnen afgeschaald in het verleden, we weten het niet."

Mocht de proef wel doorgaan, dan hoopt Huijbregts dat op basis van de reizigersaantallen duidelijk wordt dat uitbreiding van lijn 143 nodig is.

Vervoerder Arriva zegt tegen de NOS over de personeelstekorten dat ze nergens in het land structureel lijnen zal schrappen. Maar dat 'hier en daar' tegenwoordig wel ritten uitvallen. "We proberen er altijd een mouw aan te passen als een dienst niet ingevuld kan worden door bijvoorbeeld ziekte."

Arriva erkent dat reizigers dit merken. "Als een fabriek een dag geen koekjes kan bakken door een personeelstekort dan is dat vervelend. Maar bij personeelstekorten in het ov hebben heel veel mensen daar direct last van", legt een woordvoerder uit.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!