Video

Léonie doneerde een nier aan haar moeder en haar vader maakt er muziek over

15 september om 19:00 • Aangepast 27 september om 02:02
nl
Léonie uit Cuijk doneerde haar nier aan haar zieke moeder. Om daar stil bij te staan schreef vader Marcel Siebers een speciaal muziekstuk voor de beiaard. En dat stuk is vanaf zondag op honderd plekken vanuit kerktorens en andere klokkenspellen te horen.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Twaalf jaar geleden kreeg Gita (63), de vrouw van Marcel, te horen dat ze cystenieren heeft. Dat is een erfelijke nierziekte. Uiteindelijk heeft Gita een nieuwe nier nodig. Die krijgt ze in 2020 van haar dochter Léonie.

“Ik vond het zo logisch om te doen”, vertelt Léonie (40). "Toen ik hoorde dat het met mijn moeder niet zo goed ging, heb ik geen moment getwijfeld. Ik wilde mijn nier aan mijn moeder geven. Dat hoorde zo te zijn.”

"Ik heb haar nog nooit zo energiek gezien."

Het is voor Gita iets heel bijzonders dat ze een nier van haar dochter kreeg. “Wie ben ik dat ik überhaupt een nier kan krijgen. Laat staan van je dochter”, zegt ze. “Het zijn meestal moeders die geven. Dat je zoiets groots gegeven wordt, ja, dat is niet in woorden uit te drukken.”

Sinds de transplantatie gaat het veel beter met Gita. Ze wandelt en fietst veel. Léonie vertelt: “Ik heb haar nog nooit zo energie gezien. Dat is een heel groot cadeau. Ik heb twee kinderen. Ze hebben nu echt hun oma weer terug.”

Marcel Siebers, de man van Gita, is beiaardier. Je kan hem vaker horen vanuit bijvoorbeeld de kerktorens in Cuijk, Huissen en Venlo. Over de ziekte van zijn vrouw en over het doneren van de nier van zijn dochter schreef hij ‘Transplant Ballad’, een muziekstuk voor het carillon.

"Twaalf jaar ziekte en genezing in vijf minuten muziek."

“Ik wilde gewoon iets doen voor het hele gebeuren”, vertelt hij. “Het heeft een grote impact gehad. Ook dat onze dochter heeft gedoneerd. Ik wilde daar iets tegenover stellen.” De muziek werd een manier voor Marcel om het allemaal te verwerken. “Ik heb twaalf jaar diagnose en genezing omgezet in vijf minuten muziek.”

Het stuk is ook een beetje een ode aan zijn dochter. “Ik zou in eerste instantie zelf doneren”, zegt Marcel. “Maar mijn nierfunctie was net te weinig om te mogen doneren. Toen wilde mijn dochter per se. En dat was niet uit haar hoofd te praten.”

Het stuk is vanaf zondag de hele week te horen vanuit meer dan honderd kerktorens in Nederland. “Ik wil met het nummer aandacht geven aan de Nierstichting tijdens hun collecteweek”, zegt Marcel. Zondag speelt hij zelf het stuk voor het eerst in het openbaar vanuit de kerk in Cuijk.

Wachten op privacy instellingen...
Beiaardier Marcel Siebers (foto: Jos Verkuijlen).
Beiaardier Marcel Siebers (foto: Jos Verkuijlen).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!