Festivals moeten drugs zelf uit rioolwater halen, vindt het waterschap

14 september 2023 om 14:33 • Aangepast 22 september 2023 om 02:05
nl
Het Brabantse waterschap De Dommel wil dat festivals hun afvalwater reinigen voordat dat naar het riool gaat. Volgens het waterschap komen er tijdens festivals grote hoeveelheden drugsresten in het afvalwater en zou de veroorzaker daarvan, de festivalorganisatie, voor de kosten van de reiniging moeten opdraaien.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Dat bevestigt het waterschap aan Omroep Brabant. Het Waterschap trok donderdag aan de bel over de kwestie in een opiniestuk in het Eindhovens Dagblad.

Zuiveringstechnieken
De Dommel opent volgende week een speciale installatie die onder meer medicijnresten uit het water filtert.

De kosten daarvoor zijn 14 miljoen euro. Het waterschap praat met onder meer ziekenhuizen over de mogelijkheid om te voorkomen dat medicijnresten in het riool terechtkomen.

Voor festivals zou hetzelfde gelden, maar voor drugsresten zijn weer andere zuiveringstechnieken nodig. Die technieken bestaan al, maar zijn duur. Het waterschap vindt het onterecht dat voor de enkele keer dat er een festival is, op kosten van de gemeenschap dure installaties zouden moeten worden gebouwd.

Zo'n grote investering alleen doen om in de festivalmaanden de grote piek aan drugsrestanten te verwijderen, is volgens het schap niet uit te leggen aan de belastingbetaler.

Verantwoordelijkheid
De waterschappen zijn verantwoordelijk voor de zuivering van het rioolwater. De zuiveringsinstallaties werden oorspronkelijk gebouwd om organische stoffen uit het riool te halen, maar tegenwoordig zitten er veel meer chemische stoffen in het afvalwater.

Zo komen medicijnresten, microplastics, PFAS en drugsafval in het water terecht. Een deel wordt gefilterd, maar niet alles. Dat heeft negatieve gevolgen voor de omringende natuur.

LEES OOK: Filter haalt meeste medicijnresten uit rioolwater: '10 jaar aan gewerkt'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!