Video

Honderden mensen zagen bungeejumper op de grond vallen: 'Dreun was enorm'

17 september 2023 om 10:00 • Aangepast 29 september 2023 om 02:00
nl
Honderden mensen waren in 1993 getuige van de dodelijke bungeejump op de Boerenmert in Hapert. Het hele dorp was uitgelopen om die spiksplinternieuwe attractie eens van dichtbij te zien. En dat ging gruwelijk mis, de 22-jarige instructeur Mike van Wordragen, die een salto wilde laten zien, kwam los van het elastiek en stortte naar beneden. “Ik zag allemaal bloed. Hij was morsdood.”
Profielfoto van Cor BoumaProfielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

Veel inwoners van Hapert weten nog precies waar ze waren op het moment van het ongeluk. De dodelijke val van de bungeejumper heeft veel indruk gemaakt en veel mensen kennen wel iemand die erbij was of hebben het zelf gezien.

Op de radio verwoordde een ooggetuige het die avond heel duidelijk: Het elastiek rekte helemaal uit en toen hij weer terug omhoog ging, raakte de haak los. Die jongen krijste en wapperde nog wat met zijn handjes en kwam naar beneden. Ik schat van zo’n 45 meter. Je ziet die jongen liggen op het zand. Bloed langs zijn hoofd en ja… morsdood. Iedereen vol emoties. Iedereen gillen en lijkbleek. Ja, de happening houdt dan wel op.”

Bungeejumpen was begin jaren negentig helemaal nieuw. De organisatie van de Boerenmert was er in geslaagd om deze nieuwe attractie naar de dertiende editie te halen. Het was een van de drukste markten ooit met ruim 25.000 bezoekers.

Omdat het zo speciaal was, waren er ook veel kinderen op de Markt. De hele basisschool zat vooraan. Een vrouw, die toen als leerling van de basisschool ging kijken, weet het nog goed: “Het allerergste wat me altijd is bijgebleven, is die enorme dreun op de grond. Je voelde de grond gewoon trillen.”

De ooggetuigen van toen vertellen hun verhaal in deze video.

Peter Tijssen, destijds voorzitter van de Boerenmert, herinnert het zich nog goed. “Ik stond er vlakbij en hoorde iedereen gillen en krijsen. Ik pakte meteen de portofoon om iedereen op te roepen. We hebben meteen alles afgezet met bouwhekken zodat het publiek het slachtoffer niet kon zien liggen en de hulpdiensten hun werk konden doen. Het team van instructeurs, een man of zeven, stond te huilen. Voor hen en voor alle toeschouwers, die daar behoefte aan hadden, werd slachtofferhulp geregeld.”

Peter Grem, die toen burgemeester was, is nog steeds vol lof over de aanpak na het ongeluk. “De organisatie heeft meteen goed ingegrepen en de boel afgezet. Daardoor kon de Boerenmert wel doorgaan. Want we konden al die duizenden mensen niet ineens naar huis sturen.”

De sfeer was daarna wel weg, vertelt Wim Pijs, vrijwilliger van de Boerenmert van het eerste uur. “Ik heb het zelf niet gezien, maar stond er wel vlakbij. Mijn dochter, die toen 16 was, stond er twee meter vanaf. Die heeft alles gezien. Ik denk er nog vaak aan. Het doet me nog steeds iets.”

Het ongeluk met de bungeejump in Hapert is het enige dodelijke ongeluk met zo’n attractie in Nederland tot nog toe. Op de plek waar het ongeluk gebeurde ligt nu een jeu-de-boulesbaan, naast woonzorgcomplex de Hapertse Kluis. Niets herinnert meer aan het de gruwelijke val op 19 september 1993, waar zoveel mensen getuige van waren.

OPROEP: Was jij erbij in 1993 en wil je je verhaal delen? Stuur ons een mail.

Het NOS Journaal en NOS Actuele Zaken berichtten op 19 september 1993 uitgebreid over de dodelijke sprong.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!