Gordijnen met Brabants tintje hangen nu in Paleis Huis Ten Bosch

20 september om 20:30 • Aangepast 5 oktober om 11:45
nl
De Chinese zaal van Paleis Huis ten Bosch, het woonpaleis van de koning en zijn gezin, heeft vanaf nu een Brabants tintje. De nieuwe gordijnen die zijn gemaakt in het Tilburgse Textielmuseum hangen daar nu. Koningin Máxima en prinses Beatrix ontvingen de 150 borduurders daar woensdag om de gordijnen te bekijken.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

De handwerkers begonnen in januari vorig jaar met het maken van de borduurwerken. Dat gebeurde in het TextielLab, de professionele werkplaats van het TextielMuseum in Tilburg. Tientallen borduurders uit het hele land werkten eraan mee. En ook koningin Máxima borduurde mee.

De gordijnen zijn een moderne versie van de 18de-eeuwse zijden gordijnen uit de Chinese Zaal. Er zijn afbeeldingen van bezienswaardigheden uit heel het land op geborduurd, zoals het Evoluon in Eindhoven en het Paleis-Raadhuis in Tilburg.

De afgelopen maanden werden de gordijnen eerst tentoongesteld in het TextielMuseum. Toen al kwam de koningin op bezoek en nodigde ze de borduurders meteen uit om in Den Haag te komen kijken zodra de gordijnen zouden hangen. Die belofte is woensdag dus ingelost. De gordijnen hangen in de Chinese Zaal, een ruimte in Paleis Huis ten Bosch die gebruikt wordt voor ontvangsten en officiële gelegenheden.

LEES OOK: Máxima zenuwachtig bij het bekijken van nieuwe gordijnen Huis ten Bosch

Koningin Máxima spreekt de handwerkers toe voor Huis ten Bosch (foto: ANP/Patrick van Emst).
Koningin Máxima spreekt de handwerkers toe voor Huis ten Bosch (foto: ANP/Patrick van Emst).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!